X

Κηρύσσουν «πόλεμο» κατά της Μπόκο Χαράμ οι χώρες της Αφρικής

Πόλεμο εναντίον της Μπόκο Χαράμ αποφάσισαν να κηρύξουν ηγέτες των χωρών της Αφρικής, χαρακτηρίζοντας την τρομοκρατική οργάνωση «Αλ Κάιντα της Δυτικής Αφρικής».

Ant1news



«Η Μπόκο Χαράμ δεν είναι πια μια τοπική τρομοκρατική οργάνωση, λειτουργεί καθαρά ως επιχείρηση της Αλ Κάιντα, είναι μια Αλ Κάιντα της Δυτικής Αφρικής», υπογράμμισε το Σάββατο ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Γκούντλακ Τζόναθαν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο Παρίσι μετά από μία σύνοδο δυτικοαφρικανών ηγετών που είχε ως στόχο τον σχεδιασμό κοινής στρατηγικής κατά της οργάνωσης, μετά και την απαγωγή των εκατοντάδων μαθητριών στη Νιγηρία.

Στη Σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Φρανσουά Ολάντ, συμμετείχαν οι πρόεδροι της Νιγηρίας, του Νίγηρα, του Καμερούν, του Τσαντ και του Μπενίν, καθώς και εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατά τη Σύνοδο οι πέντε αρχηγοί κρατών της Αφρικής ενέκριναν ένα περιφερειακό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της Μπόκο Χαράμ.

«Βρισκόμαστε εδώ για να κηρύξουμε τον πόλεμο στην Μπόκο Χαράμ», συνόψισε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Καμερούν, Πολ Μπιγιά. Το σχέδιο που ενέκρινε η σύνοδος προβλέπει «το συντονισμό των μυστικών υπηρεσιών, την ανταλλαγή πληροφοριών, την κεντρική διεύθυνση των μέσων, την επιτήρηση των συνόρων, στρατιωτική παρουσία γύρω από τη λίμνη Τσαντ και δυνατότητα επέμβασης σε περίπτωση κινδύνου», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας ότι «η Γαλλία δεν είναι απαραίτητο να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις, είναι παρούσες στην περιοχή».

«Έχουμε δείξει την αποφασιστικότητά μας για μια περιφερειακή προσέγγιση. Αν οι χώρες της Δυτικής Αφρικής δεν δράσουν από κοινού, δεν θα μπορέσουμε να συντρίψουμε αυτούς τους τρομοκράτες», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Γκούντλακ Τζόναθαν, δηλώνοντας «πλήρως δεσμευμένος» προκειμένου να απελευθερωθούν τα περίπου 300 κορίτσια που απήχθησαν από τους ισλαμιστές αντάρτες. «Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να βρούμε τα κορίτσια όπου κι αν βρίσκονται», επισήμανε.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί, επισήμανε πως οι γειτονικές χώρες της Νιγηρίας είναι έτοιμες να εξαπολύσουν πόλεμο κατά της Μπόκο Χαράμ. «Υπάρχει αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο αυτή την κατάσταση... να εξαπολύσουμε έναν πόλεμο, έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην Μπόκο Χαράμ», ανέφερε χαρακτηριστικά μετά τη σύνοδο  στο Παρίσι.

Ο ίδιος επισήμανε «την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε τους τρομοκράτες που αποτελούν γάγγραινα στην περιοχή». «Οι τρομοκράτες αυτοί έχουν ήδη κάνει κακό στην υπο-ήπειρο, αν τους αφήσουμε να συνεχίσουν, διατρέχουμε τον κίνδυνο να αφήσουμε το σύνολο της υπο-ηπείρου, της Αφρικής στο χάος», πρόσθεσε.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, τους  πόρους μας (…) στο περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», σημείωσε παράλληλα ο πρόεδρος του Μπενίν, Τομά Μπονί Γιαγί, τονίζοντας ότι «η θρησκευτική μισαλλοδοξία δεν έχει πλέον θέση» στην Αφρική.

Τέλος, ο πρόεδρος του Νίγηρα, Μαμαντού Ισουφού, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η σύνοδος του Παρισιού επέτρεψε να συζητηθεί η μακροπρόθεσμη «οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής».