X

Η μετανάστευση στο στόχαστρο του Γιούνκερ

Για τις κοινές επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος με στελέχη της Frontex, ενημερώθηκε ο υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ant1news

Για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας και για τις κοινές επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος με στελέχη της Frontex, ενημερώθηκε ο υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επισκέφθηκε το Γραφείο Συνδέσμων του Οργανισμού για τη Διαχείριση της Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα της Ευρώπης (FRONTEX), στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. 

Τον κ. Γιούνκερ , υποδέχθηκαν οι υπουργοί Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, καθώς και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος. 

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μετέβη επίσης στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του αρχηγείου του ΛΣ, όπου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά τη λειτουργία του κέντρου και να ενημερωθεί από στελέχη του Λιμενικού για το έργο του σώματος. 

O κ. Βαρβιτσιώτης παρέδωσε στον κ. Γιούνκερ έγγραφο ενημέρωσης που απεικονίζει την πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά το Λιμενικό Σώμα αναφορικά με τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης στα θαλάσσια σύνορα.  

Στο έγγραφο περιγράφεται η επιχειρησιακή αναδιάταξη των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος, με επικέντρωση σε έμψυχο δυναμικό και επιχειρησιακά μέσα στα θαλάσσια σύνορα του ανατολικού Αιγαίου, καθώς και αποτύπωση της τάσης μείωσης της χρηματοδότησης από τον οργανισμό του FRONTEX και την ανάγκη αύξησης των πόρων, εν όψει του νέου προγραμματισμού των Ευρωπαϊκών Ταμείων. 

Ανάλογο σημείωμα παρέδωσε στον κ. Γιούνκερ και ο κ. Δένδιας, στο οποίο περιγράφετε η συνολική αντιμετώπιση και διαχείριση από την Ελλάδα της μετανάστευσης και του ασύλου, με έμφαση στις εφαρμοζόμενες δράσεις, στο κόστος για το κρατικό προϋπολογισμό και στο κενό χρηματοδότησης που υφίσταται από τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Ταμεία, τόσο για την τρέχουσα περίοδο, όσο και για την προσεχή επταετία (2014-2020).