X

«Φρενάρει» η αδήλωτη εργασία

Τάση αποκλιμάκωσης της ανασφάλιστης εργασίας καταγράφεται τον Απρίλιο. Πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, για την αδήλωτη εργασία,  σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Σημαντική μείωση της ανασφάλιστης εργασίας φέτος τον Απρίλιο, περίπου δεκαοχτώ ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, προκύπτει από τους στοχευμένους ελέγχους που διενεργήθηκαν  σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας. Συγκεκριμένα στο στόχαστρο των μικτών κλιμακίων της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ βρέθηκαν:

I)                    Εστιατόρια,

II)                 Ταβέρνες,

III)               Αίθουσες δεξιώσεων,

IV)               Μεζεδοπωλεία,

V)                  Καφετέριες

VI)               Μπαρ  

VII)             Κέντρα Διασκέδασης

VIII)          Βιοτεχνικά Πάρκα

IX)               Βιομηχανικές ζώνες

X)                  Κομμωτήρια

XI)               Πρατήρια Βενζίνης

XII)             Συνεργεία Αυτοκινήτων

XIII)          Μεταφορικές Επιχειρήσεις

XIV)           Εταιρείες Λιανεμπορίου

XV)             Εταιρείες Καθαριότητας

XVI)           Εταιρείες Κατασκευών

XVII)        Εταιρείες φύλαλης

XVIII)      Εταιρείες φιλοξενίας

Το ποοστό της καταγεγραμμένης ανασφάλιστης εργασίας από 39,18% τον Απρίλιο του 2013 έπεσε στο 21,65% φέτος τον Απρίλιο. Από την άλλη στα 15.641.821 ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία που έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι και τις 30 Απριλίου φέτος. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις». «Για πρώτη φορά στη χώρα μας η υπόθεση της καταπολέμησης της παραβατικότητας στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση δεν έμεινε στα λόγια και τις καλές προθέσεις, αλλά συνοδεύεται με χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα.» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 12.792 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και σε σύνολο 81.433 εργαζομένων βρέθηκαν να δουλεύουν με μαύρα χρήματα 1507 άνθρωποι.

Από τον επόμενο μήνα μάλιστα ο έλεγχος για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία θα γίνεται με ενιαίο τρόπο από την Επιθεώρηση Εργασίας και την ΕΥΠΕΑ του Υπουργείου Εργασίας. Ταυτόχρονα σύμφωνα επιτελείς της οδού Σταδίου θα αξιοποιηθούν περαιτέρω οι νέες πληροφοριακές δομές του Υπουργείου, ώστε να προχωρήσει με μεγαλύτερη ένταση η μείωση των γραφειοκρατικών και των διοικητικών εμποδίων που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις. «Συνεπώς δεν μπορεί να υπάρχει πλέον καμμία δικαιολογία και από κανένα εργοδότη για οποιεσδήποτε παραβατικές και καταχρηστικές συμπεριφορές», ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης.