X

20 εκ. ευρώ ο λογαριασμός για μόνο 10 καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της φοροδιαφυγής είναι το γεγονός ότι μόνο δέκα από τους καταθέτες της περιβόητης λίστας «Λαγκάρντ» καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Ant1news



Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι έλεγχοι για την περίφημη «λίστα Λάγκαρντ» από τους οικονομικούς εισαγγελείς και οι εμπλεκόμενοι, μετά από περίπου δύο χρόνια, θα κληθούν σταδιακά να πληρώσουν ποσά-μαμούθ στο ελληνικό κράτος.

Το μέγεθος της φοροδιαφυγής, όπως αποκαλύπτεται, είναι τεράστιο και είναι ενδεικτικό ότι μόνο δέκα καταθέτες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα (από τους 2 χιλιάδες και πλέον) θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα ύψους 20 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή.

Όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθούν τα φύλλα έλεγχου των τουλάχιστον 10 καταθετών της λίστας. Ανάμεσα τους συμπεριλαμβάνεται ένας γνωστός οδοντίατρος και η σύζυγος του, οι οποίοι όπως διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές απέκρυψαν εισοδήματα συνολικού ύψους 13,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, πλην της λίστας Λαγκάρντ, οι έλεγχοι που γίνονται για τα εμβάσματα στο εξωτερικό έχουν δείξει άλλα 80 άτομα που έβγαλαν από τη χώρα περίπου 40 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα και οι συνολικοί φόροι που θα επιβληθούν αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Μέσα σε αυτό το φόντο, το ΣΔΟΕ εντείνει τους φορολογικούς ελέγχους σε μεγαλογιατρούς και μεγαλοδικηγόρους. Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», μέχρι στιγμής έχει αποκαλυφθεί ότι 400 δικηγόροι έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένη φοροδιαφυγή από 500.000 έως 10.000.000 ευρώ έκαστος, ενώ τους έχουν επιβληθεί (ή θα τους επιβληθούν) πρόστιμα που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι από τους ελεγχόμενους δικηγόρους έχουν προχωρήσει σε αγορές πολυτελών ακινήτων στην Αθήνα, καθώς και σε κοσμικά νησιά, όπως η Μύκονος, η Πάρος και η Τζια.