X

"Έκαψαν" οι "αχτίδες του ήλιου" τις "μαϊμού" συντάξεις

Ένα χρόνο συμπληρώνει το πληροφοριακό σύστημα "Ήλιος" και το υπουργείο Εργασίας παρουσιάζει τα πρώτα συμπεράσματα.

Ant1news


Tου Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Τα στοιχεία της 13ης έκθεσης που αφορούν στις συντάξεις και στα προνοιακά επιδόματα για το μήνα Ιούνιο, αλλά και το 1ο ετήσιο δελτίο με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος “HΛΙΟΣ”, παρουσιάζει σε λίγη ώρα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. 

Στα 2.657.568 ανέρχεται ο αριθμός των συνταξιούχων, σύμφωνα με την έκθεση του συστήματος “Ηλιος” για τον Ιούνιο του 2014. Αναλυτικότερα:

-Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.474.476 εκ των οποίων οι 11.326καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών.

-Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις το μήνα Ιούνιο ανέρχεται σε 2.315.955.332,43 ευρώ

-Η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο εξάμηνο του 2014 ανέρχεται σε 13.826.698.702,50 ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, κινείται εντός των προγραμματισμένων στόχων της συνταξιοδοτικής δαπάνης και της απορρόφησης πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα από την προϋπολογισθείσα καταβολή 50,0% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης συντάξεων για το 2014, έχει απορροφηθεί το 49,6%.

Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος ανέρχεται στα 946,17 ευρώ. Όπως έχει δηλώσει κατ’επανάληψη ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης η αξία του συγκεκριμένου πληροφοριακού συστήματος αποτυπώνεται ανάγλυφα στο γεγονός ότι: “Για πρώτη φορά, γνωρίζουμε με μεγάλη ακρίβεια πόσοι είναι οι συνταξιούχοι και ποιές συντάξεις λαμβάνουν, ποια είναι η συνταξιοδοτική δαπάνη, πόση είναι η μέση σύνταξη στη χώρα μας. Έτσι, οι πολιτικές για την κοινωνική ασφάλιση σχεδιάζονται και υλοποιούνται σήμερα πλέον στη βάση αντικειμενικών και τεκμηριωμένων στοιχείων και όχι στα «τυφλά» ή υπό την επήρεια κάθε είδους λαϊκισμού, όπως στο παρελθόν.”

Επιπλέον και σε ότι αφορά στις παροχές προνοιακών επιδομάτων, τα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσης είναι τα εξής:

•Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων ανέρχεται σε 161.997

•Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων επιδομάτων ανέρχεται σε 170.708

•Η συνολική μηνιαία δαπάνη για επιδόματα τον Ιούνιο ανέρχεται σε 54.464.945 εκ ευρώ, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο εξάμηνο του 2014 ανέρχεται σε 327.820.264 εκ ευρώ. “Μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» έκλεισε οριστικά και για πάντα η στρόφιγγα των διαρροών των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης σε «μαϊμού» συντάξεις και επιδόματα. Όλα πλέον περνούν από τη «μύτη της βελόνας» και οι πόροι που εξοικονομούνται ενισχύουν το ασφαλιστικό σύστημα.”είχε επισημάνει πρόσφατα ο κ.Βρούτσης.

Από την άλλη στο δελτίο του Ιουνίου ενσωματώνεται για πρώτη φορά ένα νέο στοιχείο πληροφόρησης που αφορά στη μηνιαία εισροή νέων συνταξιούχων ανά ταμείο κύριας ασφάλισης και κατηγορία σύνταξης. Δεδομένα τα οποία επιτελείς της οδού Σταδίου χαρακτήριζαν  βαρύνουσας σημασίας, καθώς όπως τόνιζαν: “…αντανακλά την ανά ταμείο κύριας ασφάλισης, δυναμική εισροής νέων συνταξιούχων και, κατά συνέπεια, την εξέλιξη των χρηματοδοτικών του αναγκών”

Ειδικότερα για το μήνα Ιούνιο, το πλήθος των νέων συνταξιούχων για τους οποίους αναγγέλθηκε η καταβολή σύνταξης ανέρχεται σε 9.707. Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων συνταξιούχων εντοπίζεται στο ΙΚΑ σε ποσοστό που αγγίζει περίπου το 65%.

Τέλος, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων του συστήματος «ΑΡΙΑΔΝΗ», για τη χρονική περίοδο  Αύγουστος 2013  - Ιούνιος 2014 αναγγέλθηκαν για αναστολή συνολικά 91.917 συντάξεις λόγω θανάτου του συνταξιούχου και 654 λόγω γάμου.