X

Ανταλλαγή εκτάσεων για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς

Η λύση της ανταλλαγής εκτάσεων μεταξύ των οικοδομικών συνεταιρισμών και του δημοσίου προωθείται από το ΥΠΕΚΑ προκειμένου τα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη τους να μπορέσουν να χτίσουν.

Ant1news



Συγκεκριμένα, η εν λόγω ρύθμιση αφορά περίπου 600.000 μέλη τους, οι οποίοι είχαν αγοράσει εκτάσεις σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς κατά κύριο λόγο πριν από το 1975, αλλά τελικά δεν κατάφεραν χτίσουν, λόγω της απαγόρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας σε δασική έκταση από το Σύνταγμα.

Όπως αναφέρουν «Τα ΝΕΑ»,  το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί ως λύση την ανταλλαγή των εκτάσεων των συνεταιρισμών μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας με άλλες, που βρίσκονται κοντά σε εγκαταλειμμένους οικισμούς. Το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και θα προσπαθήσει να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα πολλών ετών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι χώροι που θα επιλεγούν δεν θα είναι σε νησιά και οι οικισμοί θα δημιουργηθούν μέσω της ιδιωτικής πολεοδόμησης, δηλαδή οι ιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα  να αναλάβουν μόνοι τους την κατασκευή των υποδομών στους νέους οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Επίσης, δεν μπορούν να ανταλλαγούν εκτάσεις στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, τον Βόλο, τη Λάρισα και το Ηράκλειο Κρήτης.

Όπως αναφέρεται σχετικά, οι χώροι που θα επιλεγούν για τη μεταφορά των συνεταιρισμών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα πρέπει να έχουν ενιαία έκταση 50 στρέμματα, ενώ θα επιτρέπονται όλες οι χρήσεις που ισχύουν για την ευρύτερη περιοχή: αμιγής και γενική κατοικία, πολεοδομικό κέντρο, δραστηριότητες τουρισμού - αναψυχής, παραθεριστική κατοικία κ.ά.

Το 50% της συνολικής έκτασης του νέου οικισμού θα πρέπει να είναι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, ενώ ο μέσος συντελεστής δόμησης θα είναι 0,4 για την κατοικία και 0,6 για ειδικές χρήσεις. Ακόμη, η μέση πυκνότητα των νέων οικοδομικών συνεταιρισμών θα είναι 50 άτομα ανά 10 στρέμματα και το ύψος των κτιρίων 7,5 μέτρα, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα να το «σηκώσουν» κατά 1,5 μέτρο σε περίπτωση που στο κτίριο κατασκευαστεί κεραμοσκεπή.