X

Συνάντηση Στουρνάρα-Θεοχάρη και φήμες παραίτησης του ΓΓ Εσόδων

Σε εξέλιξη σύσκεψη ανάμεσα στον Γιάννη Στουρνάρα και τον Χάρη Θεοχάρη.

Ant1news



Του Νίκου Ρογκάκου

Σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, πραγματοποιείται αυτήν την ώρα με την συμμετοχή του ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, τον Σύμβολο του υπουργού, Νίκο Καραβίτη και τον συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου, την ώρα που δεν διαψεύδονται από το υπουργείο Οικονομικών οι πληροφορίες που διέρρευσαν σύμφωνα με τις οποίες ο Γιάννης Στουρνάρας έχει ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων, την παραίτησή του.

Αξίζει αν σημειωθεί, ότι το τελευταίο διάστημα οι κυβερνητικές αιχμές, προς το πρόσωπο του Χάρη Θεοχάρη, ήταν πυκνές, αφού του «χρεώνουν» λανθασμένους χειρισμούς με την έκδοση διαφόρων εγκυκλίων που δημιουργούσαν αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση, ενώ δεν έλειπαν κι οι αιχμές από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη για τη σπουδή του, όπως ισχυρίζονταν, να κυνηγάει με κατασχέσεις φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα, έναντι άλλων με υψηλά βαλάντια.

Αιχμές είχε αφήσει και ο ίδιος υπουργός Οικονομικών, με συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, λέγοντας ότι έχει δώσει όλα τα όπλα στον κ. Θεοχάρη, να χτυπήσει την μεγάλη φοροδιαφυγή και όχι τα μικρά ψάρια.

Πάντως, ενδεχόμενη παραίτηση Θεοχάρη πάντως αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα με την τρόικα, εκτός και αν αυτά ξεπεραστούν σε πολιτικό επίπεδο. Η δημιουργία της ανεξάρτητης γ.γ. δημοσίων εσόδων έγινε μετά από εντολή δική της, ενώ πέρυσι μετά την ενεργοποίηση της Γενικής Γραμματείας για πρώτη φορά τα δημόσια έσοδα υπερέβησαν τους στόχους.

Πληροφορίες που μεταφέρονται στα δημοσιογραφικά γραφεία αναφέρουν ότι η τρόικα έθεσε βέτο στο ενδεχόμενο αποχώρησης του Γιάννη Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών και ως εκ τούτου η επιλογή απομάκρυνσης του κ. Θεοχάρη αποφασίστηκε ώστε στο πρόσωπο αυτού να μορφοποιηθεί το στίγμα αλλαγής της οικονομικής πολιτικής προς το φιλολαϊκότερο. Ωστόσο και η αυτή η αποχώρηση δεν φαίνεται πως «αρέσει» στην τρόικα.

Τι προβλέπει ο Νόμος για πρόωρη αποχώρηση ΓΓ Εσόδων

Για τον πρόωρο τερματισμός της θητείας του η νομοθεσία προβλέπει τις εξής περιπτώσεις:

- Οικειοθελή παραίτησή.

- Εισήγηση αντικατατάστασής του από τον υπουργό Οικονομικών λόγω μη επίτευξης των ποσοτικών και άλλων στόχων που του έχουν τεθεί κατά το διορισμό, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν τη συμπλήρωση δυο ετών από την έναρξη της θητείας του. (Να σημειωθεί ότι ο κ. Θεοχάρης συμπληρώνει δυο έτη θητείας στα μέσα Ιανουαρίου 2015).

- Επιβολή εναντίον του ποινών που προβλέπονται στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα (έκδοση εντάλματος σύλληψης, αυτοδίκαιη ή δυνητική θέση σε αργία κλπ)

- Εισήγηση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών της αντικατάστασής του για αδυναμία άσκησης των καθηκόντων του λόγω ασθένειας.