X

Αντίθετος σε μειώσεις μισθών και συντάξεων ο νέος υπουργός Οικονομικών

Υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων, χωρίς μειώσεις μισθών & αυξήσεις φόρων, είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Όχι μειώσεις μισθών και συντάξεων. Όχι αυξήσεις φόρων. Ναι στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, που πρέπει να γίνουν κτήμα της κοινωνίας, είναι οι φράσεις του Γκίκα Χαρδούβελη, που αναλαμβάνει το ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ο νέος υπουργός, τεχνοκράτης και οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2012, είναι υπέρμαχος της ελεύθερης οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, ο Γκίκας Χαρδούβελης, έχει ταχθεί υπέρ της στροφής του οικονομικού μοντέλου από την κατανάλωση στις εξαγωγές και τις επενδύσεις, χωρίς όμως να μειώνεται το απόλυτο μέγεθος της κατανάλωσης.

Στις 8 Μαΐου ο κ. Χαρδούβελης είχε πει ότι «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις από την αρχή της ύφεσης ότι η οικονομία μπορεί να σταθεροποιηθεί το 2014, υπό την προϋπόθεση συνέχισης των μεταρρυθμίσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας».

Η επιλογή του κ. Χαρδούβελη, τροφοδοτήθηκε πέραν των άλλων και από το γεγονός ότι ως επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Λουκά Παπαδήμου είχε εμπλακεί στην πρώτη αναδιοργάνωση του ελληνικού χρέους το 2012, με το PSI+.

Με δεδομένο ότι το επόμενο μεγάλο ζήτημα για την Ελλάδα είναι και πάλι η τελική αναδιάρθρωση του χρέους η επιλογή Χαρδούβελη φαίνεται ότι έχει και την θετική αντιμετώπιση της Ευρωζώνης.

Στις θέσεις τους παραμένουν τόσο ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης. Μέχρι νεοτέρας κατά πως φαίνεται θα παραμείνει στο πόστο του και ο καθηγητής κ. Πάνος Τσακλόγλου επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) στο ΥΠΟΙΚ και βασικός παράγοντας στην διαπραγμάτευση με την τρόικα.