X

Στο -2% ο πληθωρισμός, στο +2% οι τιμές στα γαλακτοκομικά

Νέα μείωση των τιμών καταγράφηκε τον Μάιο, με τον αποπληθωρισμό να κρατάει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2013. Ωστόσο, παρά και τις παρεμβάσεις μέσω ΟΟΣΑ, τα γαλακτοκομικά ακρίβυναν.

Ant1news



Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Νέα μεγάλη μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός, βουτώντας στο -2% τον Μάιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2013, ενώ συγκριτικά με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,8%.

Ο αποπληθωρισμός των τιμών, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013, συμπλήρωσε τον Μάιο τα πέντε συνεχόμενα τρίμηνα. Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2013 – Μαΐου 2014 παρουσίασε μείωση 1,4%.

Η υποχώρηση του πληθωρισμού από το -1,2% του Απριλίου στο -2% του Μαΐου, οφείλεται σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή κυρίως στις μειώσεις τιμών λόγω των ενδιάμεσων, εαρινών εκπτώσεων στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα.

Αύξηση 2% στις τιμές των γαλακτοκομικών

Το μικρότερο κατά 2% ύψος του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Μάιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους αποδίδεται από την ΕΛΣΤΑΤ στην σταθερότητα και κυρίως στην μείωση των τιμών στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας, που αφορούν την πλειονότητα των αγαθών κι υπηρεσιών.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα δεδομένα της Στατιστικής Αρχής, παρά τις αλλαγές (στο πλαίσιο των προτάσεων του ΟΟΣΑ, που προκάλεσαν και έντονη ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση) σχετικά με την διακίνηση του φρέσκου γάλακτος και την μείωση του κόστους του, στα γαλακτοκομικά οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 2% μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο.

Στην ίδια περίοδο, αυξήσεις καταγράφονται και:

- κατά 21,6% στις τιμές των φαρμάκων.
- κατά 11,7% στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.