X

Προβόπουλος: Απελευθερωμένος που φεύγω…

Ο Γιώργος Προβόπυολος αποκάλυψε ότι πολλά βράδια έμεινε χωρίς ύπνο που δεν ήξερε τι θα ξημερώσει και σε ποιο νομισματικό καθεστώς θα ξυπνούσε.

Ant1news

Ο Γιώργος Προβόπουλος δεν νιώθει καμία πικρία για την απομάκρυνσή του από την Τράπεζα της Ελλάδος, αντίθετα όπως είπε νιώθει απελευθερωμένος.

Ο κ. Προβόπουλος δήλωσε επίσης, σε δημοσιογράφους, ότι είναι ευχαριστημένος για το «τιτάνιο» έργο που έγινε στην Τράπεζα της Ελλάδος.

«Νοιώθω απελευθερωμένος γιατί πέρασα μια πολύ δύσκολη περίοδο, με πολλά βράδια χωρίς ύπνο που δεν ήξερα τι θα ξημερώσει και σε ποιο νομισματικό καθεστώς θα ξυπνούσα», είπε ο κ. Γιώργος Προβόπουλος, ενώ όταν ρωτήθηκε αν νοιώθει πως αναγνωρίστηκε το έργο του στην ΤτΕ, είπε ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του μίλησαν με πολύ θετικά λόγια.

«Χθες ο Πρωθυπουργός μου τηλεφώνησε και μου μίλησε με πολύ θετικά λόγια για το έργο μου στην ΤτΕ, ενώ και σήμερα μου τηλεφώνησε ο Βενιζέλος και μου μίλησε με πολύ θερμά λόγια. Με τον Βενιζέλο ζήσαμε άλλωστε δραματικές στιγμές».

Νέος διοικητικής της Τράπεζας της Ελλάδος θα είναι ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. 

Εν τω μεταξύ, ο απερχόμενος διοικητής Γιώργος Προβόπουλος, μέσα σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης και χειροκροτούμενος, παρουσίασε δύο μελέτες που εκπονήθηκαν με την επιμέλεια της ΤτΕ και αφορούν στην Ιστορία της Τράπεζας και το χρονικό της πρόσφατης κρίσης. Έσπευσε δε να χαρακτηρίσει την επιλογή Στουρνάρα ως την καλύτερη δυνατή.

Ο απερχόμενος διοικητής Γ. Προβόπουλος, μέσα σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης και χειροκροτούμενος, παρουσίασε δύο μελέτες που εκπονήθηκαν με την επιμέλεια της ΤτΕ και αφορούν στην Ιστορία της Τράπεζας και το χρονικό της πρόσφατης κρίσης. Έσπευσε δε να χαρακτηρίσει την επιλογή Στουρνάρα ως την καλύτερη δυνατή.

Ο κ. Προβόπουλος, στη συνέχεια, αναφερόμενος στις δύο αυτές μελέτες επισήμανε ότι η συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδας στη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στην αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα έχει κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Χάρη στις ενέργειες της Τράπεζας, είπε ο κ. Προβόπουλος και στη στήριξη που παρείχε το Ευρωσύστημα με κρίσιμης σημασίας αποφάσεις του, οι τράπεζες συνέχισαν να λειτουργούν εύρυθμα, ακόμη και στις περιόδους γενικευμένης αβεβαιότητας. Αποτράπηκε έτσι μια ανοικτή τραπεζική κρίση, που θα είχε άμεση επίπτωση και ως προς την πορεία της χώρας εντός ή εκτός της ζώνης του ευρώ. Συγχρόνως, το τραπεζικό σύστημα, παρά τις μεγάλες ζημιές που υπέστη, αντιμετώπισε αποτελεσματικά τα προβλήματά του και αναδιατάχθηκε σε στέρεες βάσεις με την ενεργό καθοδήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος ως εποπτικής αρχής.