X

Αλλαγή σκυτάλης στην Τράπεζα της Ελλάδας

Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος και επισήμως προτάθηκε για να διαδεχθεί τον Γιώργο Προβόπουλο, η θητεία του οποίου λήγει σε μία εβδομάδα.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Ύμνους για τον Γιάννη Στουρνάρα, που είναι κι επισήμως υποψήφιος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δημοσιεύουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας την συμβολή του στην αποφυγή χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ενδεικτική είναι η αναφορά του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, που επισημαίνει ότι «ο Γιάννης Στουρνάρας πιστώνεται το «τράβηγμα» της χώρας μακριά από το χείλος της χρεοκοπίας όπου βρισκόταν όταν διορίστηκε Υπουργός Οικονομικών το  2012».

Ο Γιάννης Στουρνάρας προτάθηκε ομοφώνως από το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδας στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα πάρει την τελική απόφαση, ενώ πριν κάτσει στην καρέκλα του Διοικητή πρέπει να περάσει από ακρόαση προς έγκριση του διορισμού του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Αναφερόμενος στον διάδοχο του, ο Γιώργος Προβόπουλος είπε ότι αποτελεί την καλύτερη επιλογή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να κάνει η Κυβέρνηση, διότι, εκτός από τα μακροοικονομικά, ξέρει καλά και τα τραπεζικά θέματα. Έτσι, εξασφαλίζεται μια καλή συνέχεια».

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είναι η ολοκλήρωση της κεφαλαιακής θωράκισης των τραπεζών μετά και το πέρας των stress tests που θα διενεργήσει το φθινόπωρο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,  η εποπτεία της αποτελεσματικής διαχείρισης των «κόκκινων δανείων», η στήριξη της Κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση για την νέα ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και η διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Απολογισμός Προβόπουλου

Συγκινημένος ο Γιώργος Προβόπουλος, στο περιθώριο εκδήλωσης στην Τράπεζα της Ελλάδας, έκανε ον απολογισμό της εξαετούς «ταραχώδους», καθώς συνέπεσε με την αντιμετώπιση της κρίσης, θητείας του.

Αποκάλυψε πως πολλά βράδια έμεινε άυπνος φοβούμενος πως το ξημέρωμα θα έβρισκε την χώρα εκτός ευρώ, αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση δώδεκα τραπεζών δίχως να χαθεί ούτε ένα ευρώ από καταθέτη  όπως επεσήμανε, ενώ στάθηκε και στις τρεις έκτακτες παραλαβές, από το 2010 ως τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, συνολικά 5,26 δις, από την Ιταλία και την Αυστρία, ώστε να μην υπάρξει έλλειψη ευρώ σε γκισέ τραπεζών και ΑΤΜ, που θα προκαλούσε ανησυχία στους καταθέτες

Τον κ. Προβόπουλο που δεν φεύγει πικραμένος, αλλά υπερήφανος όπως είπε, ευχαρίστησαν τηλεφωνικώς αλλά και με δηλώσεις τους ο Πρωθυπουργός κι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι «ο Γιώργος Προβόπουλος συνέβαλε με τρόπο καθοριστικό τόσο στην ευστάθεια του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, όσο και στην ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, στην πιο δύσκολη μεταπολεμική περίοδο που διένυσε η Χώρα μας», ενώ ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης τόνισε ότι «ο Γιώργος Προβόπουλος άσκησε με μεγάλη επιτυχία τα καθήκοντα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, κατά την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων σαράντα ετών».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι η επιλογή της Κυβέρνησης στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα για την Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, δεν είναι δεσμευτική για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του «είναι μια προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης που δεν λαμβάνει υπόψη της τους πολιτικούς συσχετισμούς και την αναγκαιότητα διαβούλευσης για μια τόσο σημαντική θέση. Η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει τόσο κρίσιμες αποφάσεις χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε να θεωρεί ότι δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση με μια τέτοια απόφαση».

Επικριτικά είναι τα σχόλια κι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο Τέρενς Κουίκ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες δήλωσε πως «Σημίτης στο Υπουργείο Οικονομικών, Σημίτης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Κώστας Σημίτης βρίσκεται εδώ, μαζί με την πολιτική του και το ΠΑΣΟΚ. Τον έφερε ξανά η Νέα Δημοκρατία», ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας επεσήμανε ότι «είναι βέβαιο ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και την Τράπεζα της Ελλάδος δε σηματοδοτούν αλλαγή πολιτικής υπέρ του λαού, αλλά τη συνέχιση του ίδιου αντιλαϊκού δρόμου».

Η θητεία του Γιώργου Προβόπουλου, ο οποίος σήμερα παραδίδει την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την Ελληνική Οικονομία στον Πρόεδρο της Βουλής, λήγει στις 19 Ιουνίου.