X

Στη Βουλή σήμερα η Ετήσια Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος

Η Ετήσια Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2013-2014 υποβάλλεται σήμερα, 12 Ιουνίου, στη Βουλή και το Υπουργικό Συμβούλιο, από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος,  Γιώργο Προβόπουλο.

Ant1news

Ο Γιώργος Προβόπουλος, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα παραδώσει σήμερα στη Βουλή την Ετήσια Έκθεση για την ελληνική οικονομία.

Η έκθεση πρόκειται να υπογραμμίσει πως η οικονομία της χώρας έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης και ότι αναμένεται αύξηση στο ΑΕΠ του 2014, μετά από εξαετή ύφεση.

Ειδικά θα τονιστεί το πώς επανέρχεται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις ενδείξεις από την έξοδο της χώρας στις αγορές, τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και τη μεγάλη συμμετοχή ξένων επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών.

Από τη δημοσιονομική προσαρμογή, θα αναφέρεται, έχει καλύψει μεγάλη διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια, καταλήγοντας σε αξιόλογο πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.

Αναφορά υπάρχει και στην ανάκτηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητα ως προς το κόστος εργασίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η ανταγωνιστικότητα ως προς τις τιμές δεν έχει ακόμη καλύψει ολόκληρη την απώλεια.

Βελτίωση θα σημειώνεται και στις εξαγωγές για το 2013, αλλά θα πρέπει να βελτιωθούν περαιτέρω, ενώ για το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών θα σημειώνεται πως έχει πλέον μηδενιστεί.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα υπογραμμίζει πως το τραπεζικό σύστημα αναδιατάσσεται πάνω σε νέες, υγιείς βάσεις, δυνάμενο πλέον να συμβάλει στη σταδιακή αποκατάσταση των ομαλών χρηματοδοτικών συνθηκών στην πραγματική οικονομία.

Ωστόσο, θα σημειώνεται πως οι τράπεζες οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην ενίσχυση των πραγματικά βιώσιμων επιχειρήσεων, νέων και παλαιών, στην ενθάρρυνση επιχειρηματικών συμπράξεων, ώστε να ενισχυθεί ο δυναμισμός, η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα των εγχώριων εταιριών στις διεθνείς αγορές και στην υποστήριξη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση γενναίων κλαδικών αναδιαρθρώσεων.