X

Ξεμπλόκαρε το TAXIS από τον ορισμό προσωρινού ΓΓΔΕ

Στην επανέναρξη έκδοσης σειράς βεβαιώσεων οδηγεί η αναπλήρωση από τον Γ. Χατζάκη του Χ. Θεοχάρη μέχρι την τοποθέτηση του νέου ΓΓ Εσόδων.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Στην αποκατάσταση της ηλεκτρονικής χορήγησης βεβαιώσεων προς τους φορολογούμενους οδήγησε μια από τις πρώτες υπογραφές του Γκίκα Χαρδούβελη ως Υπουργού Οικονομικών, με την οποία ορίζεται αναπληρωτής του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, μετά την παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη.

Σύμφωνα με την απόφαση, ως αναπληρωτής του ΓΓΔΕ ορίστηκε ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Οικονομικών,  Γεώργιος Χατζάκης.

Ο κ. Χατζάκης θα ασκεί τα καθήκοντα του μέχρι την ανεύρεση του νέου μόνιμου Γενικού  Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων μέσω της ελεύθερης και ανοιχτής υποβολής αιτήσεων στο opengov.gr ως τις 15 Ιουνίου και της εν συνεχεία αξιολόγησης των υποψηφίων από πενταμελή επιτροπή υπό τον Γκίκα Χαρδούβελη.

Η ανάθεση της αναπλήρωσης των καθηκόντων του ΓΓΔΕ στον Γεώργιο Χατζάκη δίνει τέλος στην ταλαιπωρία πολιτών και φοροτεχνικών, που επί ημέρες μετά από την παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη, δεν μπορούσαν να λάβουν μια σειρά βεβαιώσεων, καθώς παρέμενε ακέφαλη η υπηρεσία και τα έγγραφα θα ήταν ανυπόγραφα και άρα ανίσχυρα.

Λόγω αυτού άλλωστε μειώθηκε και ο ρυθμός και αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονταν τις τελευταίες ημέρες, καθώς το σύστημα τις δεχόταν μεν κανονικά ωστόσο δεν εξέδιδε Διοικητική Πράξη Προσδιορισμού Φόρου, δεν προχωρούσε δηλαδή στην εκκαθάριση του.

Πλέον μέσω του συστήματος TAXISnet οι φορολογούμενοι μπορούν κανονικά να προμηθεύονται, πέραν των αυτόματων εκκαθαριστικών των δηλώσεων τους:

-Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας

-Αντίγραφο Εκκαθαριστικού ΦΑΠ των ετών 2010-2013

-Πιστοποιητικό για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α

-Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Φορολογικής Δήλωσης των οικ. ετών 2012-2014