X

Εγκρίθηκαν οι πρώτες ομαδικές απολύσεις στη Χαλυβουργία Ελλάδος

Για πρώτη φορά από το 1982 εγκρίθηκαν ομαδικές απολύσεις, στη Χαλυβουργία Ελλάδος, από όπου απολύονται οι 45 από τους 96 εργαζόμενους.

Ant1news

Εγκρίθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) , με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά, το σχέδιο ομαδικών απολύσεων στη Χαλυβουργία Ελλάδος, που ανήκει στην οικογένεια του Νικολάου Μάνεση.

Με αυτόν τον τρόπο με οριακή πλειοψηφία, απολύθηκαν 45 από τους συνολικά 96 εργαζόμενους στην εταιρεία.

Οι ομαδικές απολύσεις, σχετίζονται με την ικανότητα μιας επιχείρησης «να υπάρχει ή να  μην υπάρχει», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, σχολιάζοντας την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, να εγκρίνει για πρώτη φορά ομαδικές απολύσεις στη Χαλυβουργία Ασπροπύργου.

«Αν χρεοκοπήσει η επιχείρηση θα φύγουν όλοι και κανείς δε θα ρωτηθεί, πρόσθεσε η κ. Βούλτεψη, μιλώντας σε εκπομπή του MEGA.

Πρόσθεσε επίσης, πως «το Συμβούλιο Εργασίας, έχει αυστηρά κριτήρια με τα οποία εξετάζει τα αιτήματα των επιχειρήσεων. Όπως είπε οι εταιρίες θα πρέπει να πείθουν ότι είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Πρέπει να είναι πάρα πολλά τα στοιχεία και πάρα πολύ πειστικά».

Κληθείσα να σχολιάσει την επιστολή προς τους δανειστές με τη δέσμευση για τη λήψη νέων μέτρων, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως δεν είναι κάτι καινούριο και συνοδεύει τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Βούλτεψη είπε πως μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την απόφαση της κυβέρνησης ένα μέρος του να πάει στο κοινωνικό μέρισμα, προκλήθηκε ανησυχία στους δανειστές, οι οποίοι προτιμούσαν «να μείνει ως μαξιλαράκι».

Πρόκειται για την επιστολή, όπως είπε, που συνοδεύει τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Η απόφαση αυτή, για τις μαζικές απολύσεις στη Χαλυβουργία έρχεται λίγες μέρες μετά από την έκθεση του ΔΝΤ και του Πολ Τόμσεν, στην οποία αναφέρθηκε ότι από το 1982 δε είχε εγκριθεί κανένα σχέδιο ομαδικών απολύσεων.

Το θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων βρίσκεται σε δοκιμαστική περίοδο μέχρι τον Οκτώβριο 2014, διάστημα που η τρόικα θα πρέπει να πειστεί ότι η διαδικασία μέσω ΑΣΕ παράγει αποτελέσματα.