X

Το «τροπικό κλίμα» του Ιουνίου

Ο Ιούνιος αλλάζει κλιματική διάθεση, από τη μια στιγμή στην άλλη, μετατρέποντας την Ελλάδα σε  «τροπική» χώρα.

Ant1news


Ήλιος το πρωί, ξαφνικά μπουρίνια με δυνατούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις αργότερα, αστραπόβροντα και στη συνέχεια καλοκαιρία.

Αυτό είναι το σκηνικό, που έστησε ο καιρός το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Παράταιρο σκηνικό για κάποιους όχι όμως και για τους μετεωρολόγους, οι οποίοι υπενθυμίζουν πως η Αττική στις 14 και 15 Ιουνίου του 1992 είχε πληγεί από σφοδρές καταιγίδες ενώ στις 7 Ιουνίου του 1994 χιόνισε στη Φλώρινα.

Το 1996, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου παρέπεμπε σε φθινόπωρο, με κρύο και μελτέμια, ενώ το δεύτερο μισό του μήνα καταγράφηκε θερμοκρασία-ρεκόρ για την εποχή, 39 βαθμοί Κελσίου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ανάλογα καιρικά φαινόμενα παρουσιάστηκαν και το 1997, με το θερμόμετρο, στις αρχές Ιουνίου, να δείχνει μόλις 3 βαθμούς στο Νευροκόπι. Από τις 12 του μηνός , όμως, άρχισε η «ανάβαση» του υδραργύρου με αποτέλεσμα στις 18 Ιουνίου να φτάσει τους 37 βαθμούς στην Κοζάνη.

Κατά τα…. καιρικά φαινόμενα ο Ιούνιος είναι μεταβατικός μήνας και το πέρασμα του χρόνου αποδεικνύει ότι παραμένει «άστατος».