X

Έρχονται μειώσεις τιμών στα εισιτήρια για τις συγκοινωνίες

Οι τιμές αναμένεται να μειωθούν στα εισιτήρια για όλες τις συγκοινωνίες, καθώς και στις μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Προ των πυλών είναι οι μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων σε όλες τις συγκοινωνίες (αστικές και σταθερής τροχιάς), αφού αναμένεται να ανακοινωθούν μειώσεις, πιθανόν αύριο από τον υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, μεσοσταθμικά στο 14,2%. 

Την ίδια ώρα, μειώσεις αναμένονται και στις μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών, αφού θα μείνει μία κάρτα για όλα τα μέσα και θα κοστίζει 30€ (σήμερα υπάρχει μία κάρτα 20€ για λεωφορεία, τραμ, τρόλεϊ και μία 45€ για όλα τα  μέσα). 

Ειδικότερα, το υπουργείο Υποδομών μαζί με τον ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας) προχωρά σε τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής, επαναφέροντας το ενιαίο εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες, το οποίο είχε καταργηθεί το 2011. 

Η λογική της καθιέρωσης ενιαίου εισιτηρίου, ανεξάρτητα από τα μέσα που πρόκειται να χρησιμοποιήσει κάθε επιβάτης, εντάσσεται σε μια συγκοινωνιακή λογική που θέλει τον χρήστη να μην περιορίζει τις μετακινήσεις του με βάση το κόστος.

Σήμερα η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου (που αφορά όλα τα Μέσα) ανέρχεται σε 1,40€ και πρόκειται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να «πέσει» στο 1,20€ (μειωμένο κατά 14,2%), ενώ σήμερα το εισιτήριο για λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ ανέρχεται στο 1,20€, αλλά δεν επιτρέπεται η επιβίβαση στα υπόλοιπα μέσα σταθερής τροχιάς, ούτε και μετεπιβιβάσεις.

Παράλληλα αναμένεται να αυξηθούν τα σημεία πώλησης των εισιτηρίων, ενώ ο τρόπος διάθεσής τους πρόκειται να αλλάξει ριζικά. Οι επιβάτες δεν θα προμηθεύονται τις χάρτινες δεσμίδες εισιτηρίων, αλλά μέσω ηλεκτρονικού συστήματος θα «γεμίζουν» τα εισιτήριά τους με μονάδες στα πρότυπα της καρτοκινητής τηλεφωνίας. Η διευκόλυνση αφορά και στα περίπτερα-ψιλικατζίδικα, καθώς δεν θα απαιτείται η προαγορά εισιτηρίων από τον ιδιοκτήτη, αλλά θα καταβάλει στον ΟΑΣΑ το αντίτιμο των εισιτηρίων που θα έχει ήδη πουλήσει.

Στόχος του ΟΑΣΑ είναι η ενίσχυση της κίνησης σε όλα τα Μέσα, ώστε οι μετεπιβιβάσεις να αποτελέσουν μέρος των καθημερινών συγκοινωνιακών συνηθειών του επιβάτη. Η διάθεση ενιαίου εισιτηρίου, σε χαμηλότερη μάλιστα τιμή, έχει σκοπό την επιβράβευση του συστηματικού χρήστη, ο οποίος αξιοποιεί στο έπακρο το σύνολο του συγκοινωνιακού δικτύου.