X

"Ώρα για μας" στο Thessaloniki Pride

Ξεκινά από σήμερα το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας «Thessaloniki Pride», ενώ μέσω αντιδράσεων.

Ant1news

Με σύνθημα "Ώρα για μας" θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο, 20 και 21 Ιουνίου, το 3ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας "Thessaloniki Pride" στη Θεσσαλονίκη. 

Καλλιτεχνικές δράσεις, θέατρο, έκθεση φωτογραφίας, street party, φόρουμ και παρέλαση περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- οι διήμερες εκδηλώσεις του 3ου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας «Thessaloniki Pride».

Όλες οι εκδηλώσεις του διημέρου έχουν προγραμματιστεί στους χώρους του νέου δημαρχιακού μεγάρου, στην περιοχή Βαλαωρίτου και στην πλατεία Λευκού Πύργου, με τους διοργανωτές να υπολογίζουν πως περίπου 10.000 άτομα θα συμμετέχουν σ' αυτές.

Η «αυλαία» θα ανοίξει στις 5 το απόγευμα, με έκθεση φωτογραφίας στο δημαρχείο, ενώ οι αποψινές εκδηλώσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά τα μεσάνυχτα, με street party, στο κέντρο της πόλης. Η πρώτη μέρα θα ολοκληρωθεί με θέατρο δρόμου και street party στην περιοχή Βαλαωρίτου.

Το πρωί του Σαββάτου, για πρώτη φορά, θα διοργανωθεί φόρουμ στο οποίο θα συζητηθούν τα ζητήματα των νέων γκέι, λεσβιών, μπάι και τρανς παιδιών, ενώ το φεστιβάλ θα κλείσει το απόγευμα με την καθιερωμένη παρέλαση σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

To «Thessaloniki Pride» πραγματοποιείται, ωστόσο, εν μέσω αντιδράσεων, καθώς το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση εκκλησιαστικών οργανώσεων στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού του πολιούχου Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος είχε χαρακτηρίσει, πριν μερικές ημέρες, «αίσχος» και «πρόκληση»,  τις εκδηλώσεις Thessaloniki Pride. «Η Εκκλησία έχει μια προτροπή: "μη δώτε το άγιον τοις κυσί", δηλαδή "μην ανακατεύετε τα άγια ζητήματα και πράγματα με τα σκυλιά"» σχολίασε ο μητροπολίτης, στο περιθώριο της συνάντησης με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.