X

Γέμισε με φουσκωτά σκάφη το λιμάνι της Σύρου

Περισσότερα από 150 σκάφη έλαβαν μέρος στην 9η πανελλήνια συνάντηση ομίλων φουσκωτών σκαφών, που εφέτος διοργανώθηκε στη Σύρο.

Ant1news


Του Μανώλη Ασαριώτη

Τα σκάφη ξεκίνησαν να καταφθάνουν μεμονωμένα ή ανά όμιλο από τα μέσα της εβδομάδας στο πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου όλα μαζί έκαναν μία εντυπωσιακή είσοδο στο λιμάνι της Ερμούπολης, περνώντας κάτω από μία «αψίδα» νερού, που δημιουργούσαν δύο ρυμουλκά. 

Ο καιρός έκανε το… χατίρι στους καπετάνιους και τις παρέες τους και οι θάλασσες ήταν ήρεμες, κάτι που βοήθησε τους πάντες να απολαύσουν το ταξίδι και τις βόλτες στους στις παραλίες της Σύρου, αλλά και στην κοντινή Γυάρο. 

Το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησαν όλοι μαζί από την Ερμούπολη για τη Γυάρο, με μία ενδιάμεση στάση στο πανέμορφο καθολικό εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου, στη δυτική πλευρά του νησιού.

 Το εκκλησάκι βρίσκεται στην περιοχή του Γαλησσά και, σύμφωνα με τον μύθο, χτίστηκε από έναν ψαρά, ονόματι Στέφανο, που σώθηκε από ένα γιγάντιο καλαμάρι και θέλησε να ευχαριστήσει με αυτόν τον τρόπο τον προστάτη Άγιό του. 

Δύο καθολικοί ιερείς λειτούργησαν στο παρεκκλήσι, που βρίσκεται στη λίστα με τους 10 καλύτερους ναούς του κόσμου, χτισμένους σε σπηλιές, ενώ τη λειτουργία άκουγαν τα πληρώματα των φουσκωτών σκαφών μέσω του VHF.

 Αμέσως μετά, με κατεύθυνση προς βορρά, η ομάδα των σκαφών με πολλή όρεξη και αρκετά παιχνίδια με τα κύματα στη διαδρομή, έφθασε στο ιστορικό νησί της Γυάρου, που χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας σε διάφορες περιόδους από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και την εποχή της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Τα μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών είχαν την άδεια να περιηγηθούν στους χώρους, όπου μαρτύρησαν περισσότερα από 15.000 άτομα, και έμαθαν την ιστορία του νησιού δια στόματος ενός Συριανού ξεναγού.

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν, όταν παιδιά από τη «Στέγη Ανηλίκων» της Σύρου, όπου «φιλοξενούνται» παιδιά με προβλήματα στο σπίτι, παρέδωσαν δώρα στους εκπροσώπους των ομίλων, ως ένα «ευχαριστώ» για τα είδη Α’ ανάγκης, που δώρισαν στη «Στέγη» με αφορμή την πανελλήνια συνάντηση στη Σύρο.

Φυσικά από τις εκδηλώσεις δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα παραδοσιακά γλέντια, που με μεγάλη επιτυχία είχε διοργανώσει ο όμιλος της Σύρου στο λιμανάκι του Φοίνικα, αλλά και τον Ταρσανά της Ερμούπολης, με μουσική, χορό και αρκετό τραγούδι.

Η 9η πανελλήνια συνάντηση ομίλων φουσκωτών σκαφών έγινε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού  και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών (Ε.ΟΜ.Ο.Φ.Σ.), ενώ έχει την πλήρη υποστήριξη από τον Δήμο Σύρου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η δράση έχει ως σκοπό την ανάδειξη της δυναμικής του θαλάσσιου τουρισμού.