X

Αλλάζει ο πολεοδομικός - χωροταξικός σχεδιασμός της χώρας

Κύριος στόχος να ολοκληρωθεί έως το 2020 ένας ψηφιακός χάρτης όπου θα εμφανίζονται και θα καταγράφονται όλες οι εκτάσεις.

Ant1news



Της Φαίης Χρυσοχόου

Mε τη διαδικασία του κατεπείγοντος λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πολεοδομική και χωροταξική μεταρρύθμιση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Ταγαρά.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό, η κυβέρνηση προωθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου να ολοκληρωθούν εγκαίρως συγκεκριμένες δεσμεύσεις της χώρας. Για αυτό το λόγο  αποσύρει, από το κατατεθέν νομοσχέδιο, τις διατάξεις για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και τις ιδιωτικές πολεοδομήσεις και κάθε άλλη διάταξη που δεν επείγει προκειμένου να επανεισαχθούν προς συζήτηση στη Βουλή ως ξεχωριστό νομοσχέδιο με την κανονική διαδικασία.

Βασικός στόχος είναι με το νομοσχέδιο να ολοκληρωθεί έως το 2020 ένας ψηφιακός χάρτης όπου θα εμφανίζονται και θα καταγράφονται όλες οι εκτάσεις όπως δάση, περιοχές Natura, αρχαιολογικοί χώροι, αγροτικές καλλιέργειες ή αναδασμοί  που επηρεάζουν σημαντικά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του χώρου.

Στόχος είναι ο ιδιώτης ενδιαφερόμενος με ένα «κλικ» από τον υπολογιστή να μπορεί  να γνωρίζει τι μπορεί ή δεν μπορεί να αναπτύξει στην έκταση που κατέχει. Αυτό σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα καταργείται η έννοια εκτός σχεδίου πόλης, καθώς με την εφαρμογή του όλοι θα γνωρίζουν τι, πως και με ποιον τρόπο θα μπορούν να αξιοποιήσουν την ιδιοκτησία τους. Την ευθύνη καταγραφής θα έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση  η οποία θα πρέπει να σχεδιάσει και να καταχωρήσει το τι αναπτύσσεται στην περιοχή της ώστε στο χρονικό διάστημα που απαιτείται να   το αποστείλει στην ψηφιακή πλατφόρμα που δημιουργεί σταδιακά το ΥΠΕΚΑ.  

«Δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για μεταρρύθμιση εάν παράλληλα με το σχεδιασμό δεν εκσυγχρονίζαμε και το σύστημα των χρήσεων γης. Δεν πρέπει να υπάρχει πολίτης ή επαγγελματίας αυτής της χώρας που δεν έχει αντιληφθεί πόσο παρωχημένο είναι πλέον το σύστημα των χρήσεων γης που θεσμοθετήθηκε το 1987», δήλωσε ο κ. Ταγαράς. «Είναι κρίσιμο και απαραίτητο να εκσυγχρονιστεί και να εξειδικευτεί στις σημερινές ανάγκες, να προστεθούν νέες χρήσεις και λειτουργίες που εμφανίστηκαν την τελευταία 25ετία αλλά και να διορθωθούν στρεβλώσεις που υπήρχαν», πρόσθεσε.

Αιτιολογική έκθεση Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός
Σχέδιο νόμου Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός
Κατηγορίες και περιεχόμενο Χρήσεων Γης