X

Κατεβάζουν το διακόπτη για τη «μικρή ΔΕΗ»

Σε κίνδυνο τίθεται η ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας από σήμερα, καθώς τα συνδικάτα της ΔΕΗ θα ξεκινήσουν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Ant1news

Κατεβάζουν το διακόπτη για τη «μικρή ΔΕΗ» τα συνδικάτα, που ξεκινούν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από σήμερα-ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για το επίμαχο νομοσχέδιο. Η Ομοσπονδία ζητά απόσυρση του νομοσχεδίου και διενέργεια δημοψηφίσματος, για την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης.

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εισήχθη προς συζήτηση το νομοσχέδιο για την πώληση της "μικρής ΔΕΗ". Ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας απηύθηνε έκκληση προς τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να μην προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις,διότι θα δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα στην αγωνιζόμενη επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα φέτος που ο τουρισμός πάει καλά.Κυβερνητικές πηγές άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση βρίσκεται πάντως σε ετοιμότητα και είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει άμεσα τα «όπλα» της απέναντι στο ευρύτερο μέτωπο που συγκροτείται από την αντιπολίτευση και τους συνδικαλιστές, ενώ ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αποτρέψουν καταρχήν ένα γενικευμένο μπλακ άουτ και να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις περικοπές ρεύματος λόγω έλλειψης φορτίων.

Η ΔΕΗ καταρτίζει κυλιόμενες περικοπές στην ηλεκτροδότηση ανά περιοχή, εφόσον απαιτηθεί, κι αυτό προκειμένου πιθανή απώλεια ισχύος από τις μονάδες του Βορρά να μην προκαλέσει κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας. 

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει να βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι εν μέσω θέρους και τουριστικής περιόδου, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης των εργαζομένων σε περίπτωση που η κατάσταση φτάσει στα άκρα. 

«Δεν κατεβάζουμε τους διακόπτες», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Σπάρτακος, Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στο ΠΡΩΙΝΟ ΑΝΤ1 κι ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιστράτευσής τους, ο κ. Αδαμίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο ελληνικός λαός έχει συνηθίσει να βλέπει από την κυβέρνηση να επιστρατεύει τους πάντες. Δεν μιλάμε πλέον για μία δημοκρατική χώρα». 

«Σε στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν μπορεί ο συνδικαλισμός να παρεμβαίνει... Δεν είναι δική τους η ΔΕΗ και το ρεύμα, δεν έχουν δικαίωμα να κατεβάζουν διακόπτες, αποτελεί σαμποτάζ κατά του κράτους (σ.σ. το μπλακ άουτ)... Είκοσι εκατομμύρια τουρίστες να έρθουν και να μην έχουν κλιματισμό; Δεν θα κυβερνήσουν οι συνδικαλιστές, δεν θα γίνει όμηρος η χώρα. Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα για να μη συμβεί αυτό» διαμήνυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΙ. 

Στον αντίποδα, σήμερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό και το ορυχείο στο Αμύνταιο της Φλώρινας στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ,  και χαρακτήρισε εθνικο έγκλημα το σχετικό νομοσχέδιο.

Βελουχιώτης θέλησε να ντυθεί σήμερα ο κ. Τσίπρας, αλλά του βγήκε σε... Φωτόπουλο σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, απαντώντας στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Αμύνταιο σχετικά με το θέμα της ΔΕΗ.

Ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε ότι ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ και όλου του λαού θα πρέπει να βάλει στο στόχαστρο την πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας, ώστε να μην περάσει από το παράθυρο η ιδιωτικοποίηση, στην οποία μόνο κατ' επίφαση η ΔΕΗ θα είναι δημόσια. 

Κατηγορηματικά αντίθετη στον τεμαχισμό και πώληση της ΔΕΗ, υπό τον μανδύα της «μικρής ΔΕΗ», είναι η ΔΗΜΑΡ,αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κόμματος. Τονίζει πως οι ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορούν να γίνονται απλώς και μόνο με λογιστικά κριτήρια, αλλά με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.  

«Δώρο στους χρηματοδότες τους» χαρακτήρισε την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση. 

Σε δήλωσή του, ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για πολιτικό πανικό της κυβέρνησης και τόνισε ότι το κόμμα του δεν αναγνωρίζει αυτά τα «δώρα» τα οποία «θα επιστραφούν στον ελληνικό λαό». 

«Οι κυβερνώντες, έχοντας αποτύχει στην οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική, μέσα στον πολιτικό πανικό τους, δωρίζουν δημόσια περιουσία στους χρηματοδότες τους. Η αξία μίας μόνο μονάδας της ΔΕΗ που χαρίζεται, είναι πολλαπλάσια της σημερινής μετοχικής αξίας του συνόλου της εταιρείας. Δεν αναγνωρίζουμε αυτά τα δώρα, θα επιστραφούν στον ελληνικό λαό» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

 «Χωρίς δισταγμό και χωρίς συζήτηση , από την σκέψη της διακοπής θα πρέπει να γίνει επιστράτευση . Αυτή την στιγμή που η Ελλάδα πάει να κερδίσει το στοίχημα στον τουρισμό και να κάνει το μεγάλο βήμα μπροστά , που πάει να φύγει από την χρεοκοπία και την μιζέρια , δεν έχει κανένα περιθώριο να γυρνούν στον κόσμο εικόνες , όπου διάφοροι τουρίστες θα εμπλέκονται σε ταλαιπωρία , επειδή στο α ή στο β νησί  έμειναν χωρίς ρεύμα , επειδή ο κ Φωτόπουλος κατέβασε τον διακόπτη . Είναι ευθύνη της κυβερνήσεως να προστατέψει την χώρα και την κοινωνία», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωοπς της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM.   

 Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος εκπροσωπώντας τη μεταποίηση στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος κάνουν έκκληση να επικρατήσει η λογική, για να μη γίνουμε μάρτυρες νέων λουκέτων σε επιχειρήσεις και απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας, αποκλειστικά και μόνον με δική τους υπαιτιότητα.