X

Υπό την απειλή μπλακ άουτ η χώρα

Να ξορκίσει τον εφιάλτη ενός γενικού μπλακ-αουτ στην ηλεκτροδότηση, με κυλιόμενες διακοπές ρεύματος από σήμερα, σχεδιάζει η ΔΕΗ.

Ant1news


Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Ξεκίνησαν οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος από τις 12 τα μεσάνυχτα, όπως είχε προαναγγείλει  η ΓΕΝΟΠ. Δεν έχει ανακοινωθεί πόσο θα διαρκέσουν.

Βασικό μέλημα είναι να αναπληρωθούν πιθανές απώλειες στην ισχύ, από τις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ που βγάζουν εκτός λειτουργίας σημαντικές μονάδες παραγωγής ρεύματος.

«Η όποια απόσυρση μονάδων λόγω της απεργίας δεν μπορεί να επιφέρει καμία διακοπή ρεύματος, διότι οι απώλειες μπορούν να καλυφθούν από τις εισαγωγές, ιδιώτες, και τις ΑΠΕ...», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Αντώνης Αναγνώστου.

Οι ωριαίες διακοπές ρεύματος ανά περιοχή θα προσαρμόζονται ανάλογα με τα προβλήματα. Με τουλάχιστον 20  ατμοηλεκτρικούς σταθμούς, ορυχεία και υδροηλεκτρικά εκτός λειτουργίας, όπως απειλούν οι συνδικαλιστές, η διοίκηση της επιχείρησης προσανατολίζεται σε ωριαίες διακοπές ρεύματος ανά περιοχή. Η διάρκεια τους θα προσαρμόζεται ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος που θα δημιουργήσει η συνολική ζήτηση. Οι συνδικαλιστές προσπαθούν να πετάξουν το μπαλάκι για τις διακοπές ρεύματος στον διαχειριστή του δικτύου, παραγνωρίζοντας ότι οι ίδιοι θα κλείσουν τα εργοστάσια

«Όταν σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 17500 ΜW στη χώρα και η ζήτηση αυτή τη στιγμή είναι μόλις 7500 και η ΔΕΗ έχει στη δική της ιδιοκτησία τα 10500 αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να μην υπάρξουν ούτε προβλήματα εξαρτάται από τη διαχείριση.» λέει ο Γιώργος Αδαμίδης-πρόεδρος εργαζομένων σωματείου ΔΕΗ «ο Σπάρτακος».

Απεργία και διακοπές ρεύματος αποτελούν «μίγμα» λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας προειδοποιεί ο ΣΕΒΕ. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε συνδυασμό με τις διακοπές ρεύματος δεν θα βυθίσουν μόνο στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά αλλά απειλούν με λουκέτο δεκάδες επιχειρήσεις, προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

«Η εφαρμογή πρακτικών του παρελθόντος που οδηγεί στον εκβιασμό του κράτους, των πολιτών, και των επιχειρήσεων, δεν είναι ούτε ανεκτή, ούτε αποδεκτή από κανένα, ειδικά για μια χρονική περίοδο όπως η τρέχουσα, όπου όλη η κοινωνία έχει καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την επιβίωση της ίδιας της χώρας.» τονίζεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Έκκληση στους καταναλωτές να περιορίσουν στο ελάχιστο τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών 11.00 ΜΕ 16.00 & 20.00-22.00 Έκκληση στους καταναλωτές να περιορίσουν κατά τις ώρες αιχμής στο ελάχιστο δυνατό τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών απηύθυνε με ανακοίνωση του ο διαχειριστής του δικτύου διανομής.