X

Ξεκίνησαν οι απεργίες της ΓΕΝΟΠ

Από τα μεσάνυχτα έχουν ξεκινήσει οι διακοπές λειτουργίας 13 μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ, εξαιτίας της απεργίας της ΓΕΝΟΠ.

Ant1news

Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί μέχρι στιγμής λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ, που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα, 13 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος περίπου 2.700 μεγαβάτ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιχείρησης. Ανάλογα με την εξέλιξη της ζήτησης, στη διάρκεια της ημέρας οι Διαχειριστές των Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής θα προχωρούν σε κυλιόμενες περικοπές στην ηλεκτροδότηση, καθώς και σε μείωση του φορτίου σε μεγάλους καταναλωτές.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Κώστας Αγνώστου, στο Πρωινό του Αντ1,  η διακοπή λειτουργίας των μονάδων δε σημαίνει διακοπή του ρεύματος, αφού οι κατοικίες ηλεκτροδοτούνται από περιφερειακές μονάδες. Η ΔΕΔΔΕΗ από την άλλη προειδοποεί για εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος μεταξύ 11.00 με 14.00, με ανακοίνωσή της.

Στο μεταξύ, «κακόγουστο αστείο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς την κριτική της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών, ότι η κυβέρνηση ξεπουλάει τα πάντα, σε παρέμβασή του για το θέμα της ΔΕΗ, από το Στρασβούργο. Ειδικά για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» διαβεβαίωσε ότι θα έρθει στη Βουλή και θα συζητηθεί εκτενώς. «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο. Το δικαίωμα της προόδου περνάει και μέσα από τις αποκρατικοποίησεις» υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κάνοντας λόγο για σημαντική τομή προς όφελος της χώρας και των καταναλωτών, και σύσσωμη την αντιπολίτευση να ζητά την άμεση απόσυρσή του, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα ακόμα εθνικό έγκλημα ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας, άρχισε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». Ο υπουργός Περιβάλλοντας Γιάννης Μανιάτης επιφυλάχθηκε να μιλήσει επί του νομοσχεδίου σήμερα, πριν την ακρόαση φορέων.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη με τη σειρά της τόνισε στο Πρωινό του Αντ1 ότι τα συνδικάτα δεν έχουν ρόλο στις αποφάσεις της κυβέρνησης, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης των απεργών, για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Έκκληση προς τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να μην προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διότι θα δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα στην αγωνιζόμενη επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα φέτος που ο τουρισμός πάει καλά, απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.

Συλλαλητήριο για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, στην πόλη του Αμυνταίου Φλώρινας. Στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων, σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο, στην κεντρική πλατεία Φλώρινας. Σήμερα είναι προγραμματισμένο Παναττικό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ» διοργανώνει σήμερα η ΓΕΝΟΠ, στις 19:00 στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30). Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το Σύνταγμα και οι διαδηλωτές θα καταλήξουν στο υπουργείο Οικονομικών.

 Η ανακοίνωση της ΔΕΔΔΗΕ

O ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι, σήμερα, ημέρα Πέμπτη και κατά το χρονικό διάστημα από 11.00' έως 14.00', αναμένεται να πραγματοποιηθούν - μετά από σχετική εντολή του ΑΔΜΗΕ - εκ περιτροπής διακοπές της ηλεκτροδότησης, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, που έχουν ως συνέπεια τη μείωση του διαθέσιμου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της χώρας.

Το συνημμένο πρόγραμμα περικοπών που ανακοινώνεται, μέγιστης διάρκειας 1 ώρας, επισημαίνεται ότι είναι απολύτως ενδεικτικό και ενδέχεται να μεταβληθεί, τόσο ως προς τη διάρκεια όσο και ως προς τις γεωγραφικές περιοχές που αφορά, εφόσον μεσολαβήσουν αστάθμητοι παράγοντες που θα επηρεάσουν τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας (π.χ. αιφνίδια βλάβη ή στάση μονάδας) και οι οποίοι δεν ήταν γνωστοί κατά την κατάρτιση του προγράμματος περικοπών.

Από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια τήρησης του προγράμματος περικοπών και έγκαιρης ενημέρωσης των καταναλωτών, σε περίπτωση ανάγκης αιφνίδιας μεταβολήςτου.

Το ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ www.deddie.gr

Η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ

Σχετικά με την κατάσταση του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας, η ΔΕΗ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι σε συνέχεια της απεργίας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ που ξεκίνησε από χθες το βράδυ, και με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, τέθηκαν εκτός λειτουργίας 13 θερμοηλεκτρικές Μονάδες (λιγνιτικές και Φυσικού Αερίου) συνολικής ισχύος περίπου 2.700 MW. 

Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ) είναι αρμόδιος για την ενημέρωση των καταναλωτών για τυχόν περικοπές ηλεκτροδότησης. 

Η ΔΕΗ ΑΕ ζητεί την κατανόηση των πολιτών για τυχόν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.