X

Συνεχίζεται το «βραχυκύκλωμα» για τη «μικρή ΔΕΗ»

«Ναι» επί της αρχής για τη «μικρή ΔΕΗ», την ώρα που συνεχίζεται το «βραχυκύκλωμα», με την απεργία της ΓΕΝΟΠ, που σήμερα θα κριθεί αν είναι παράνομη και καταχρηστική.

Ant1news

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ", την ώρα που η χώρα παραμένει σε «πορτοκαλί συναγερμό» για ενδεχόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και η κυβέρνηση είναι έτοιμη για άμεση επίταξη σε περίπτωση που η απεργία της ΓΕΝΟΠ κριθεί παράνομη και καταχρηστική.

Υπέρ ψήφισαν τα κόμματα της συμπολίτευσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ.

Η συζήτηση συνεχίζεται επί των άρθρων, όπως και η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Σοφία Βούλτεψη να κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιεί τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους ως όχημα για να ικανοποιήσει προσωπικές και κομματικές επιδιώξεις.

Μιλώντας στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA και STAR καθώς και στο ραδιόφωνο του ALPHA υπογράμμισε ακόμη ότι «στην απεγνωσμένη προσπάθειά του, ο κ Τσίπρας, να συσπειρώσει και να ελέγξει το κόμμα του (όπου ήδη έχει μέσα σε 15 μέρες αμφισβητηθεί από οκτώ διαφορετικές ομάδες), "βάζει φιτιλιές", υποδαυλίζει και υποκινεί κινητοποιήσεις που απειλούν να καταστρέψουν την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες...Στο όνομα μιας επιδιωκόμενης ενότητας στο κόμμα του, ο κ. Τσίπρας επιδιώκει την διάλυση της χώρας».

Σχετικά με την επιδίωξη συγκέντρωσης 120 υπογραφών βουλευτών σημείωσε: «Δεν μπορεί να μαζέψει το κόμμα του και λέει ότι θα μαζέψει τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Αυτή η φασαρία γίνεται μόνο για να κάνει ο κ. Τσίπρας μια φυγή προς τα εμπρός και να βγάλει το καλοκαίρι...Η στάση του θυμίζει τη ρήση "βλέπει ο ποντικός τη σκιά του στον τοίχο και θαρρεί ότι είναι λιοντάρι"».

Τέλος, αναφορικά με τις συνέπειες της απεργίας των συνδικαλιστών της ΔΕΗ η κ. Βούλτεψη, υποστήριξε: «Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ότι θα έρθουν στη χώρα μας περί τα 20 εκατομμύρια τουρίστες και δεν θα έχουν κλιματισμό στις καλοκαιρινές διακοπές τους. Είναι αδιανόητο, οι συνδικαλιστές να αποφασίζουν για το αν ο περιπτεράς θα καταφέρει να πουλήσει την πραμάτεια του στους τουρίστες ή αν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα μουσεία μας. Όλα αυτά θα αποτελέσουν μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό μας».

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του με άρθρο του στην ιστοσελίδα TVXS σημειώνει ότι «αποτελεί έγκλημα οικονομικό και εθνικό η εκποίηση και τελικώς η διάλυση της ΔΕΗ».

«Δεν υπερασπιζόμαστε -όπως κάποιοι λένε- μια συντεχνία εργαζομένων που ασχολούνται μόνο με το να υπερασπιστούν κάποια προνόμια.... καλούμαστε να υπερασπιστούμε όχι μονάχα το ιερό δικαίωμα των εργαζόμενων στην εργασία αλλά και το δικαίωμα του ελληνικού λαού να διατηρήσει τον έλεγχο και την ιδιοκτησία μιας επιχείρησης που στήθηκε από το δικό του υστέρημα και το δικό του ιδρώτα, πριν από 64 χρόνια» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ, ζήτησε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ Γ. Καββαθάς μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου τονίζοντας ότι θα πρέπει να αρχίσει άμεσα διαπραγμάτευση μεταξύ των κομμάτων, των τοπικών φορέων και των επιστημονικών αρχών για τη μελέτη και οργάνωση διαχείρισης του τομέα ενέργειας της χώρας.

Η μελέτη και η οργάνωση διαχείρισης, υπογράμμισε ο κ. Καββαθάς, πρέπει να γίνει με όρους που θα υποστηρίζουν την εγχώρια βιομηχανία και βιοτεχνία, την απασχόληση, την καινοτομία και θα αναπτύσσουν τις απαραίτητες υποδομές τις οποίες απαιτεί η γεωοικονομία της χώρας, η μικρή επιχειρηματικότητα, η ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος όπως και άλλων τομέων εθνικού ενδιαφέροντος.