X

Στο -1,1% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Παραμένει σε αρνητικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ωστόσο αυξήθηκε κατά 0,6% μέσα σε έναν μήνα.

Ant1news



Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Με έντονες αποπληθωριστικές τάσεις, της τάξης του 1,5% κατά μέσο στο δωδεκάμηνο Ιουλίου 2013-Ιουνίου 2014 εξακολουθούν να τρέχουν οι τιμές στην αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η οποία ανακοίνωσε πως ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρουσίασε μείωση της τάξης του 1,1% τον Ιούνιο του 2013 σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα.

Η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 1,1% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2013, οφείλεται κυρίως στην μείωση κατά:

- 3,0% στις τιμές στα είδη διατροφής (μέρος της οποίας ωστόσο αντισταθμίστηκε από τις αυξήσεις στις τιμές σε γαλακτοκομικά, αυγά και ελαιόλαδο)

- 1,8% στις τιμές στα είδη ένδυσης και υπόδησης

- 0,4% στις τιμές στα ύψη ενοικίων, πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου (μέρος της οποίας αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό).

- 3,9% στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.

- 1,0% στις τιμές στα είδη νοικοκυριού και τις υπηρεσίες

- 2,3% στις τιμές οπτικοακουστικού εξοπλισμού-υπολογιστών, ειδών αναψυχής και των πακέτων διακοπών.

- 1,4% στις τιμές των εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων-καφενείων-κυλικείων (μέρος της οποίας αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία).

- 2,9% στις τιμές κουρείων-κομμωτηρίων, ειδών ατομικής φροντίδας, προσωπικών ειδών και ασφαλίστρων αυτοκινήτων/δικύκλων.

Από τις αυξήσεις του τελευταίου δωδεκαμήνου ξεχωρίζουν αυτές στις τιμές των τσιγάρων, της βενζίνης και της συμμετοχής των ασφαλισμένων για την προμήθεια φαρμάκων.

Αύξηση 0,6% σε έναν μήνα

Ωστόσο, ο πληθωρισμός καταγράφει άνοδο κατά 0,6% από τον Μάιο στον Ιούνιο, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην επαναφορά των τιμών στα προ του εαρινού δεκαημέρου εκπτώσεων επίπεδα, αλλά και ην αύξηση κατά περίπου 1% της τιμής της βενζίνης.