X

«Ράλι» ανόδου στις πωλήσεις Ι.Χ.- «Γκάζια» για πολυτελή και λεωφορεία

Πανάκριβα μοντέλα αρχίζουν και πάλι να αγοράζονται από Έλληνες. Θεματική αύξηση στις αγορές λεωφορείων έφερε η επίσκεψη στην χώρα μας όλο και περισσότερων τουριστών.

Ant1news


Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Με τρία θεαματικά και θετικά στοιχεία έκλεισε το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς για την αγορά αυτοκινήτου, η οποία τον τελευταίο χρόνο, μετά από ένα διάστημα ιδιαίτερα αρνητικών επιδόσεων, διαγράφει κούρσα ανόδου στις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτου.

Το πρώτο θετικό στοιχείο, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, είναι ότι τον Ιούνιο κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 10.475 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 7.160 τον Ιούνιο του 2013, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 46,3 %, ενώ σε όλο το πρώτο εξάμηνο του 2014 πάτησαν στους ελληνικούς δρόμους 52.282 αυτοκίνητα, αριθμός μεγαλύτερος κατά 28,5% της αντίστοιχης περιόδου του 2013.

Ίδια πορεία ακολουθούν και οι πωλήσεις μοτοσυκλετών, οι οποίες τον Ιούνιο ανήλθαν σε 4.585 (+26,9% από τον Ιούνιο του 2013) και σε 16.974 στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου (+6,1% από την ίδια περίοδο του 2013).

Το δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι Έλληνες, εκείνοι που σίγουρα έχουν την άνεση ή προφανώς διαβλέπουν θετικές προοπτικές για τα οικονομικά τους, άρχισαν να αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα μεσαίας ή και λίγο μεγαλύτερης αξίας (20.000-40.000 ευρώ), ενώ άρχισαν και πάλι, με σαφώς χαμηλότερο ρυθμό από αυτόν προ της κρίσης, αγοράζονται αυτοκίνητα υψηλής αξίας. Ενδεικτικά στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα:

-30 Porsche

-3 Jaguar

-2 Lamborghini

-1 Aston Martin

-1Austin

-1 Bentley

Το τρίτο θετικό στοιχείο, από τα δεδομένα για τις πωλήσεις οχημάτων, προκύπτει από την «κίνηση» στην αγορά λεωφορείων, ως συνέπεια της μεγάλης ανόδου του αριθμού των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα για τις διακοπές τους.

Ιδιοκτήτες ταξιδιωτικών πρακτορείων και γραφείων τουρισμού, αλλά και μεμονωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μετακίνησης των πολυάριθμων επισκεπτών μας και πελατών τους, προχωρούν σε δημιουργία ή αύξηση του στόλου λεωφορείων που διαθέτουν.

Είναι ενδεικτικό ότι στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014 πουλήθηκαν 451 λεωφορεία, δηλαδή κατά 108% περισσότερα από τα μόλις 199 το ίδιο περσινό διάστημα.