X

Βαρβιτσιώτης: Τουρισμός και ναυτιλία σημαντικοί πυλώνες για την ανάπτυξη

«Μας ενδιαφέρει πως θα μπορέσουμε να "κινητροδοτήσουμε" την επένδυση περισσότερων ναυτιλιακών κεφαλαίων στην Ελλάδα… " τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Ant1news

«Από τη στιγμή που έπαψε το διακύβευμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ, τώρα το διακύβευμα είναι η ανάπτυξη και ο τουρισμός και η ναυτιλία είναι οι σημαντικότεροι πυλώνες για αυτό το βήμα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλιτιάδης Βαρβιτσιώτης στο συνέδριο του Economist.

«Έχουμε πλέον ένα από τα πιο σύγχρονα πλαίσια για το γιώτινγκ κάτι που βοήθησε στην επιστροφή σημαντικού αριθμού σκαφών αναψυχής. Θέλουμε ολοκληρώνοντας φέτος τις παρεμβάσεις μας να επανασυστήσουμε τον κλάδο του γιώτινγκ και του home porting δίνοντας έμφαση στις μαρίνες, στα ναυπηγεία, χωρίς μάλιστα η χώρα να δώσει ούτε ένα ευρώ» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας. 

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι «μας ενδιαφέρει πως θα μπορέσουμε να κινητροδοτήσουμε την επένδυση περισσότερων ναυτιλιακών κεφαλαίων στην Ελλάδα… Πως θα στηριχθεί το shipping cluster στον Πειραιά, διότι οι φορολογικές παρεμβάσεις των τελευταίων ετών είχαν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα και με πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ θα δούμε τι μπορεί να γίνει».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης τόνισε ότι «η ιστορία επιτυχίας της τουριστικής βιομηχανίας μας, αναγνωρίζεται ευρέως. Αυτό σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε και στο νέο ρεκόρ με 17,9 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα.

«Τα αναθεωρημένα διεθνή στοιχεία δείχνουν εφικτό τον στόχο των 19 εκατ., και τον επόμενο μήνα ενδέχεται να αναθεωρήσει τον αριθμό προς τα πάνω» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό  οδικό χάρτη, όπως είπε ο στόχος μας είναι η προσέλκυση 24 εκατομμύριων τουριστών και η δημιουργία εσόδων 90 δισ. ευρώ. «Αυτό θα προσθέσει 300.000 θέσεις εργασίας» τόνισε ο κ. Ανδρέαδης.

Παράλληλα, όπως είπε γ»ια να επιτυγχάνουμε τους στόχους έχουμε επενδύσει 3 δις ετησίως στον τομέα του τουρισμού. Νέα ξενοδοχεία και επενδύσεις σε υποδομές».

«Φαίνεται ότι θα επιτευχθεί νωρίτερα ο στόχος για 24 εκατομμύρια τουρίστες. Είχε προγραμματιστεί για το 2018 κατά συνέπεια, μια σειρά από κρίσιμα πράγματα πρέπει να υλοποιηθούν, όπως η υποστήριξη της τουριστικής βιομηχανίας από το νέο ΕΣΠΑ και να γίνει πιο ελκυστική κάτι που μπορεί να γίνει μόνο αν βελτιωθεί το κανονιστικό πλαίσιο. Η τουριστική βιομηχανία θα πρέπει να υποστηρίζεται από το νέο ΕΣΠΑ.

Θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση διάταξη για την προστασία επενδύσεων, αλλά και για το φορολογικό και ρυθμιστικό πλαίσιο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρέαδης.