X

"Πάγο" στην αύξηση των δόσεων για τις οφειλές έβαλε η τρόικα

Σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το πρώτο τετ α τετ του Γκίκα Χαρδούβελη με την τρόικα. Μπήκαν άμεσα στο... ψητό της διαπραγμάτευσης.

Ant1news



Του Νίκου Ρογκάκου

Με το «καλημέρα σας» οι επικεφαλής της τρόικας κατά την πρώτη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, έθεσαν ζήτημα εργασιακού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί αύξηση των δόσεων έως και τις 100 για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η τρόικα έβαλε «πάγο».

Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι ενώ η τρόικα είναι ευχαριστημένη με την υλοποίηση των milestones (προαπαιτούμενα) και ιδιαίτερα με το γεγονός ότι ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ, παρόλα αυτά έθεσαν θέμα καθυστερήσεων στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Σύμφωνα με το ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, έγινε μία «φιλική κουβέντα» στο πρώτο τετ α τετ του Γκίκα Χαρδούβελη με τους επικεφαλής της τρόικας. «Θέλουμε να τρέξουμε γρήγορα τις συμφωνημένες δράσεις και να αποκτούμε διαρκώς αξιοπιστία», ανέφερε το ίδιο στέλεχος, σημειώνοντας ότι «το πακέτο είναι πολύ μεγάλο, έχει περίπου 600 δράσεις από τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο, χωρίς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο». «Όμως τα πολύ δύσκολα τα έχουμε περάσει», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, οι επικεφαλής έθεσαν «τα διαρθρωτικά προαπαιτούμενα» και «ρώτησαν τι συμβαίνει σήμερα με τις αγορές και την Πορτογαλία», ενώ θεώρησαν «μεγάλη επιτυχία ότι η χώρα βγήκε και τράβηξε χρήμα». Σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε αναφορά στα ειδικά μισθολόγια, με την ελληνική πλευρά να τονίζει έχει λύση κατά νου και ότι θα την παρουσιάσει σύντομα.

Ακόμη, οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν «θέμα για φόρους», όπως είπε το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου, διευκρινίζοντας ότι «ένα από τα 15 θέματα που έθεσαν ήταν η έκτακτη εισφορά». «Έχουν το άγχος ότι τα χρήματα τελειώνουν και αν οι Έλληνες μετά θα κάνουν αυτά που πρέπει», σημείωσε ο ανώτατος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ και επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να επιταχύνει για είναι αξιόπιστη.

«Αξιοπιστία αποκτάς μόνο όταν φτιάχνεις και όχι όταν ζητάς», σημείωσε ο ίδιος και αναφερόμενος στη φορολογική διοίκηση τόνισε ότι «σίγουρα πρέπει να φτιάξουμε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο για να ελαφρύνουμε τα βάρη αλλά πρώτα πρέπει να φτιάξουμε την διοίκηση. Είτε έχουμε Μνημόνιο είτε όχι».

Καταλήγοντας το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου διευκρίνισε ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα αποχωρήσουν την επόμενη Πέμπτη, ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, τον οποίο αντικατέστησε σήμερα ο Ινδός Ρίσι Γκογιάλ, θα έρθει στην Αθήνα την Παρασκευή.