X

Το Φθινόπωρο η συζήτηση για το ακανθώδες ζήτημα των ομαδικών απολύσεων

Τον Σεπτέμβριο η συζήτηση για τις ομαδικές απολύσεις. Ανοιχτή η περαιτέρω μείωση των εισφορών.

Ant1news



Του Νίκου Ρογκάκου

Το σχέδιο για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων παρουσίασε στην τρόικα ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ενώ το καυτό θέμα αύξησης των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν τέθηκε στη συζήτηση.

Το μεγάλο θέμα των ομαδικών απολύσεων και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου αναφορικά με τις απεργίες θα αντιμετωπιστούν στην αξιολόγηση της τρόικας το Φθινόπωρο, όταν και θα επανέλθουν οι δανειστές στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας δήλωσε ότι εάν στο τέλος έχει βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των εισφορών για τα ασφαλιστικά ταμεία, τότε δεν αποκλείεται να μειωθούν ακόμη μία μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές.

Το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι το θέμα της ενοποίησης των ταμείων για την απονομή των συντάξεων από έναν φορέα είναι το μεγαλύτερο πρότζεκτ του ασφαλιστικού, όπου όταν θα γίνει, με ένα «κλικ» θα απονέμεται η σύνταξη. Αυτό εντυπωσίασε όπως φαίνεται τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος είπε ότι «αυτό δεν το έχουμε ούτε στη χώρα μου, είναι πρωτοπόρος η Ελλάδα».

«Για την ενοποίηση των ταμείων περιμένουμε το ΚΕΠΕ», πρόσθεσε ο υψηλόβαθμος παράγοντας του Υπουργείου, σημειώνοντας ότι «η θεώρηση των βιβλιαρίων αποτελεί παθογένεια του ασφαλιστικού συστήματος».

Όπως είπε ο ίδιος, έγινε συζήτηση και για τα ελλείμματα των Ταμείων. «Τα Ταμεία πάντα θα έχουν ελλείμματα. Το ασφαλιστικό περιλαμβάνει την τριμερή χρηματοδότηση άρα τα ελλείμματα τα καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός. Το θέμα είναι τι γίνεται με την ταμειακή ισορροπία», δήλωσε και ανέφερε ότι είναι εντός στόχων, με την χρηματοδότηση από το κράτος να φθάνει τώρα στο 48%.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη πως στόχος του υπουργείου είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και προανήγγειλε «προγράμματα για την ενεργητική αντιμετώπισή της».

Υπό την σκέπη του Υπουργείου Εργασίας τα προνοιακά επιδόματα

Σύμφωνα με άλλον αξιωματούχο του Υπουργείου Εργασίας, η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα διεκδίκησης όλων των προνοιακών παροχών από το υπουργείο Εργασίας, δηλαδή όλη η κοινωνική πολιτική να γίνεται από ένα υπουργείο ώστε να ελέγχεται η παροχή των επιδομάτων με το εισόδημα.

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί κάποιος να παίρνει το κατώτερο εγγυημένο εισόδημα και να παίρνει και όλα τα επιδόματα» (Π.χ. Φοιτητικά επιδόματα, μετεγγραφές σε παιδιά με χαμηλόμισθους γονείς, Κοινωνικά τιμολόγια, Επίδομα θέρμανσης).

Η τρόικα συναντήθηκε στη συνέχεια για περίπου μισή ώρα με τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, ζητώντας στενή παρακολούθηση των δαπανών και των εισφορών στον ΕΟΠΥΥ, ενώ στη συνέχεια είχε τετ α τετ με τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, με επίκεντρο το θέμα των κόκκινων δανείων.