X

Τι ζήτησε η τρόικα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Στενή παρακολούθηση των δαπανών και των εισφορών στον ΕΟΠΥΥ ζήτησε η τρόικα στη συνάντησή της με τον υπουργό Υγείας.

Ant1news



Του Νίκου Ρογκάκου

Η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, διήρκησε περίπου μισή ώρα, με τους εκπρόσωπους των δανειστών να δίνουν έμφαση στο μέτωπο των δαπανών και των εισφορών στον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, η τρόικα ζήτησε παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης και της δαπάνης των ανασφάλιστων (προϋπολογισμός 100 εκ.€ σε πρώτη φάση), καθώς και των δαπανών από ιδιωτικές κλινικές-διαγνωστικά κέντρα, αλλά και παρακολούθηση των εισφορών του ΕΟΠΥΥ από τα ταμεία ώστε να τηρηθεί ο προϋπολογισμός και να μην πέσει έξω.

Αναφορικά με το ζήτημα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, το ίδιο στέλεχος επισήμανε πως το  θέμα παραπέμπεται για τον Σεπτέμβριο προκειμένου να δουν έκθεση Διεθνούς Οργανισμού για την τιμή τους και κατά πόσο λειτουργεί ο ανταγωνισμός.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τέλος, η τρόικα ζήτησε ξανά την αύξηση κατανάλωσης γενοσήμων φαρμάκων, όπου υπάρχει υστέρηση σε σχέση με τους στόχους. «Τώρα είμαστε στο 18%-20% κατανάλωση και πρέπει να πιάσουμε το 60% έως τέλος του έτους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση της τρόικας με τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.