X

Πόλεμος για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Συνεχίζεται η κόντρα σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, λίγο πριν την έναρξη των εκπτώσεων που ξεκινούν τη Δευτέρα και θα διαρκέσουν έως τις 30 Αυγούστου.

Ant1news

Την Κυριακή 13 Ιουλίου τα καταστήματα θα μπορούν να παραμείνουν ανοικτά σε τρεις περιφέρειες της χώρας, όπως ο νόμος προβλέπει (Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Νότιο Αιγαίο), ωστόσο ο εμπορικός κόσμος έχει αντίθετη άποψη και ετοιμάζει κινητοποιήσεις.

Οι περιοχές αυτές ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς ανοιχτό θα είναι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένης της οδού Ερμού και της ευρύτερης περιοχής της Ομόνοιας, αλλά και η Ραφήνα, λόγω του λιμανιού. Στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου η Ρόδος, η Κως και η Ερμούπολη της Σύρου και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ανοιχτό θα είναι το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένης της οδού Τσιμισκή και η Χαλκιδική.

Να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους αυτή την Κυριακή όπως προβλέπει η Υπουργική Απόφαση για τις 52 Κυριακές καλεί τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες η ΓΣΕΒΕΕ. Η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και η ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας) καταθέτουν από κοινού προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της Υπουργικής Απόφασης  ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα, προσωρινή αναστολή και ακύρωση της απόφασης.

Η Ομοσπονδία των εμποροϋπαλλήλων έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την ημέρα αυτή και προγραμματίζει συγκέντρωση στην Ερμού, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών συστήνει στους εμπόρους της Αθήνας να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους, εμμένοντας στη λειτουργία των καταστημάτων «μόνο 7 παραγωγικές Κυριακές του χρόνου».

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία εξήγγειλε, για αύριο και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ).

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει ότι παραμένει σταθερός και αμετακίνητος στη θέση του για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας μόνο τις 7 παραγωγικές Κυριακές του χρόνου, όπως αυτές περιγράφονται στην παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.4177/2013.