X

Νέος γύρος επαφών με την τρόικα

Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη είχε το πρωί η τρόικα, ενώ το απόγευμα είχε τετ α τετ με τον Γκίκα Χαρδούβελη.

Ant1news

Η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, με τους εκπροσώπους των δανειστών πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η απλούστευση της περιβαλοντικής αδειοδότησης των επιχειρήσεων, η πρόοδος του Κτηματολογίου και το δασικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, όλα τα θέματα βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Ακολούθησε το μεσημέρι το νέο ραντεβού της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, προκειμένου να... τρέξουν όλα τα κρίσιμα ζητήματα πριν την αναχώρηση της τριμερούς τις επόμενες ημέρες.

Τεχνικά κλιμάκια της τρόικας συνέχισαν παράλληλα και τις επαφές τους στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να εξετάσουν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν στη διαδικασία ενοποίησης των μηχανισμών απονομής των συντάξεων και τις συνέπειες από τις ενδεχόμενες καταργήσεις των φόρων «υπέρ τρίτων».

Τα κλιμάκια είχαν επαφές με τους διοικητές των Ασφαλιστικών Ταμείων και ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν και αυτό των δόσεων για τα χρέη των ταμείων, με τους διοικητές να εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στη νέα συνάντηση που θα έχει αύριο στις 16:00, στο υπουργείο Οικονομικών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία θα επικεντρωθεί στα εργασιακά. Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα παραμένει και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Προτεραιότητα στις συζητήσεις με το ΥΠΟΙΚ είναι πλέον η συζήτηση για την επέκταση της έκτακτης εισφοράς στο 2015, οι αλλαγές στον ΦΠΑ και η κάλυψη του κόστους των δικαστικών αποφάσεων.

Στο θέμα του Δημοσίου, το ενιαίο μισθολόγιο και η κάλυψη των 6.500  απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, μέχρι το τέλος του έτους, βρίσκονται στην κορυφή των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης.

Τέλος, τα «κόκκινα» δάνεια επανέρχονται στο προσκήνιο των συζητήσεων με την κυβέρνηση να στοχεύει στη σταθερότητα των τραπεζών και την Τρόικα να αναμένει τα αποτελέσματα από τη σύσκεψη του κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, την Τρίτη, στο οποίο θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εργασίας.