X

ΙΕΛΚΑ: Φθηνότερο το μέσο καλάθι από Αγγλία, Γαλλία και Ισπανία

Στο συμπέρασμα ότι το μέσο καλάθι προϊόντων στα ελληνικά σουπερμάρκετ παραμένει φθηνότερο σε σχέση με την Αγγλία, τη Γαλλία και την Ισπανία καταλήγει έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Ant1news



Ειδικότερα, σύμφωνα με την επαναλαμβανόμενη τετραμηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, τόσο η Αγγλία όσο και η Γαλλία έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα κατά 36% και 34% αντίστοιχα, ενώ το μέσο καλάθι είναι περίπου ίσο ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισπανία.

Όπως τονίζει το ΙΕΛΚΑ, η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρέσουμε τον αναλογούντα ΦΠΑ ανά χώρα. Η σύγκριση των καλαθιών σε αυτή την περίπτωση δείχνει ότι οι δύο χώρες έχουν ακόμα πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα, η Αγγλία και η Γαλλία κατά 45% περίπου, ενώ η διαφορά με την Ισπανία πλησιάζει το 6%.



Αυτό, όπως αναφέρεται, είναι αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης διαφοράς που έχει ο χαμηλός ΦΠΑ ανά χώρα (πρόκειται για τον ΦΠΑ που αναφέρεται σε τρόφιμα και ποτά). Στην Ελλάδα αυτός ο ΦΠΑ από τον Ιανουάριο 2011 είναι 13% (και 23% για αναψυκτικά και χυμούς), σημαντικά υψηλότερος από την Αγγλία (0%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%) και την Ισπανία (10% και 4%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, σημειώνει το ΙΕΛΚΑ, χωρίς, πάντως, να συγκρίνει τους μισθούς της Ελλάδας σε σχέση με αυτούς στο εξωτερικό.