X

«Βραχνάς» οι αποκρατικοποιήσεις. Θα επιμείνει η Κυβέρνηση στις φοροελαφρύνσεις

Σε συνολική διαπραγμάτευση το Σεπτέμβριο οδηγείται η χώρα με ανοικτά όλα τα μέτωπα, όπως καταδεικνύεται από τις μέχρι στιγμής επαφές με την τρόικα.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι επιβαρύνσεις στο δημοσιονομικό πλάνο από τις διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ για τα ειδικά μισθολόγια, με τελευταία την υπόθεση των γιατρών του ΕΣΥ, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και η συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών σε δημόσιο και στην αγορά είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Οι ανησυχίες της τρόικας είναι δεδομένες για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού λόγω των δικαστικών αποφάσεων, ενώ δε λείπουν και τα καμπανάκια κινδύνου λόγω της επικίνδυνης κίνησης του εμπορικού ελλείμματος.

Από την κυβέρνηση πάντως επιμένουν ότι η ορθολογική άρση φορολογικών αδικιών και ατελέσφορων μέτρων είναι πολιτικό πρόταγμα, ωστόσο θα γίνει με ορίζοντα το Φθινόπωρο, καθώς θα ενταχθεί σε μια συνολική διευθέτηση που θα αφορά το όλο δημοσιονομικό πλαίσιο.

Παράλληλα θα γίνει και η διαχείριση των αποφάσεων των Δικαστηρίων για όλες τις επαγγελματικές ομάδες που έχουν προσφύγει, έως τέλος του έτους.

Σύσκεψη εφ΄ όλης της ύλης στο Μαξίμου

Στο πλαίσιο αυτό είναι το αντικείμενο της σύσκεψης που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, του υπουργού Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού, κ.κ. Λαζαρίδη και Παπασταύρου

Ο υπουργός μετέβη στο πρωθυπουργικό γραφείο αμέσως μετά τη διάρκεια 3,5 ωρών συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αναλώθηκε στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, όπου σημειώνονται καθυστερήσεις και οι ετήσιοι στόχοι αναθεωρούνται επί τα χείρω.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε δε, ότι το βασικό ζήτημα είναι «το πώς θα μας βοηθήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις- για τις οποίες οι απόψεις μας συγκλίνουν με αυτές της τρόικας-, και στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων».

Σε ό,τι αφορά στη σημερινή συνάντηση με την τρόικα, ο συγκεκριμένος παράγοντας χαρακτήρισε την όλη συζήτηση ως «εποικοδομητική και πολύ καλύτερη από την πρώτη συνάντηση (σ.σ. την περασμένη Πέμπτη)». Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «είναι θετικά διακείμενοι και πως το review του Σεπτεμβρίου (σ.σ. η 5ηαναθεώρηση του Μνημονίου) θα πάει καλά».

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το βασικό «όπλο» στις διαπραγματεύσεις είναι η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, που θα βοηθήσει στο να υπάρξει το φθινόπωρο ευήκοο ους από την τρόικα στα αιτήματα και για φορολογικές ελαφρύνσεις. Οι εκπρόσωποι των δανειστών εξετάζουν «κωδικό προς κωδικό» τα μεγέθη του προϋπολογισμού και την προβολή τους στα επόμενα χρόνια, με βάση και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, να δηλώνει ότι το ζήτημα είναι «το πώς θα μπορέσει ο παλιός φαύλος κύκλος να μετατραπεί σε έναν ενάρετο κύκλο, γεγονός που θα βοηθήσει σε όλους τους τομείς».

Σημειώνεται, ότι στο υπουργείο Οικονομικών μετέβη αργά το απόγευμα και ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος συζήτησε με τους επικεφαλής της τρόικας το ζήτημα των αξιολογήσεων και το κοινό πρόγραμμα των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας για την επαγγελματική εκπαίδευση και μαθητεία.

 Ευ. Βενιζέλος: Θα καταθέσουμε συνολικό σχέδιο ελαφρύνσεων

Σε κουβέντα με δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει μόνο το θέμα των φορολοελαφρύνσεων, αλλά συνολικό σχέδιο που θα καταθέσει».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ για την Εταιρεία Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση υπογράμμισε ότι ο κ. Χαρδούβελης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και εκείνον για τις αποκρατικοποιήσεις και για τον προϋπολογισμό, ενώ όπως είπε «ποτέ η πολιτική διαπραγμάτευση δεν είναι καθ’ υπέρβαση των τεχνικών δεδομένων» και κάθε πολιτική διαπραγμάτευση βοηθά ώστε να γίνει σωστά και όχι μυωπικά μία αξιολόγηση.

Κυβερνητικός Παράγοντας: Φοροελαφρύνσεις και σταδιακά και Άπαξ

Κυβερνητικός παράγοντας που μετέχει στις διαπραγματεύσεις μετά το πέρας της σχετικής σύσκεψης για το Μέγαρο Μαξίμου επέμεινε ότι η ορθολογική άρση φορολογικών αδικιών και ατελέσφορων μέτρων είναι πολιτικό πρόταγμα, ωστόσο θα γίνει με ορίζοντα το Φθινόπωρο, καθώς θα ενταχθεί σε μια συνολική διευθέτηση που θα αφορά το όλο δημοσιονομικό πλαίσιο.

«Οι φοροελαφρύνσεις θα γίνουν και άπαξ και σταδιακά, ενώ κάποιες θα γίνουν πιθανά και στο τέλος Οκτωβρίου, (πετρέλαιο θέρμανσης). Αυτό το ξέρουν καλά στην τρόικα, αλλά εμείς θα πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας παράλληλα» σημείωναν σχετικά.

Το πρωτογενές πλεόνασμα «όπλο» για την Κυβέρνηση

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο υπουργός Αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την παρουσίαση της εξαμηνιαίας πορείας του προϋπολογισμού, η όλη προσπάθεια κινείται εντός στόχων, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα το α΄ εξάμηνο είναι 712εκ.€.

Στο πεδίο των εσόδων, τα καθαρά έσοδα των κρατικού προϋπολογισμού το α΄ εξάμηνο είναι 23,6 δις€, υψηλότερα κατά 1 δις€ σε σχέση με πέρυσι.

Όπως τόνισε ο κύριος Σταϊκούρας «δημιουργείται έτσι η αναγκαία βάση για ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και προώθηση της απασχόλησης, για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και για σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

Συνολική απόφαση για τις αποφάσεις των ειδικών μισθολογίων

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, συνολικά θα αντιμετωπισθούν άμεσα από την κυβέρνηση, οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν σε «επανορθώσεις» στα ειδικά μισθολόγια, μετά και από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το επίδομα βιβλιοθήκης των πανεπιστημιακών και των γιατρών του ΕΣΥ, καθώς και για το επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής που χορηγείται στους αποσπώμενους στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαστικούς λειτουργούς.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «θα αναληφθεί, προφανώς εφέτος, κυβερνητική πρωτοβουλία για το σύνολο των αποφάσεων, καθώς άπτονται της εισοδηματικής πολιτικής». Οι όποιες αποφάσεις, θα ληφθούν σε συνεργασία με την τρόικα, στο πλαίσιο εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, αλλά και των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό 2015 και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, οι οποίες θα διεξαχθούν το φθινόπωρο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 3052/2002, που προβλέπει τη φορολόγηση της αποζημίωσης για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και την κάλυψη δαπανών για συμμετοχή σε σεμινάρια και συνέδρια για τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς του ΕΣΥ. Σε συνδυασμό δε, με τις αποφάσεις για τους δικαστικούς και τους ένστολους, υπάρχουν πληροφορίες ότι το νέο δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται ενδέχεται να υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

«Κίτρινη» κάρτα από την Τρόικα για τις ιδιωτικοποιήσεις

Με τα δεδομένα αυτά, να δημιουργούν εύλογες ανησυχίες στην τρόικα, καθώς ουσιαστικά περιμένουν δημοσιονομικά αντίβαρα από τη βελτίωση της προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου όλων των μορφών, οι δανειστές προτάσσουν την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων ως έμπρακτη απόδειξη ότι υπάρχει βούληση μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο η ζέση της τριμερούς για προώθηση ενός προγράμματος που έχει ήδη καθυστερήσει για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης και της αρνητικής στάσης της Κομισιόν στα θέματα του ΟΛΠ και του ΔΕΣΦΑ, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες.

Με εξαίρεση την πώληση και επαναμίσθωση (sale & lease back) των 28 ακίνητων του ελληνικού Δημοσίου, απίθανο θεωρείται μέσα στο β΄ τρίμηνο του 2014 κάποια αποκρατικοποίηση ν’ αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και στο Δημόσιο.

Το ίδιο ισχύει και για το γ΄ τρίμηνο του έτους, ενώ μόνο στο δ΄ τρίμηνο του 2014 αναμένεται να υπάρξουν κάποια σημαντικά έσοδα. Αυτά εκτιμάται ότι θα προέλθουν από τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΕΥΑΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού), Αστέρα Βουλιαγμένης και περιφερειακών αεροδρομίων. Για τις συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να κλείσουν μέσα στο γ΄ τρίμηνο του έτους, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του έτους να υπάρξει εκταμίευση μέρους ή του συνόλου των τιμημάτων που πρόσφεραν οι προτιμητέοι επενδυτές.

Το πιο μεγάλο στοίχημα για το Ταμείο, ωστόσο, για φέτος παραμένει η τιτλοποίηση εσόδων από την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Ο προγραμματισμός αναφέρει ότι η πρώτη διάθεση τίτλων θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2014, με στόχο την άντληση 350 έως 500 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που αμφιβάλλουν αν θα έχει προχωρήσει τόσο γρήγορα το «ξεκαθάρισμα» των ακινήτων που έχει αναλάβει η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.) να πραγματοποιήσει, προκειμένου η τιτλοποίηση να περιλάβει αποκλειστικά «καθαρά» ακίνητα. Ως «καθαρά» ακίνητα θεωρούνται εκείνα που δεν εμφανίζουν καταπατήσεις, νομικές διεκδικήσεις τρίτων κ.λπ.

Η ολοκλήρωση της τιτλοποίησης επομένως θα δείξει αν ο στόχος των εσόδων θα ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ. Χωρίς την τιτλοποίηση των ακινήτων να ολοκληρώνεται μέσα στο έτος, τα έσοδα δεν θα ξεπεράσουν το 1 έως 1,1 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, ως οι πιο πιθανές αξιοποιήσεις που αναμένεται να φέρουν έσοδα φέτος, αναφέρονται εκείνες των 28 ακινήτων (261 εκατ. ευρώ), της ΔΕΣΦΑ (187 εκατ. ευρώ) και του Αστέρα Βουλιαγμένης (100 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για ήδη κλεισμένες συμφωνίες, οι οποίες μέχρι το τέλος του έτους θα αποφέρουν 560 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, υπάρχει και μια σειρά άλλων, μικρότερων αποκρατικοποιήσεων που αναμένεται να φέρουν έσοδα μέσα στο 2014. Πρόκειται για την αξιοποίηση της άδειας του ιπποδρομιακού στοιχήματος, κάποιες μαρίνες (Αλίμου) και κάποιους μικρούς λιμένες (Πύλου, Χίου κ.λπ.). Επίσης μια σειρά αξιοποιήσεων ακινήτων ενδεχομένως ν’ αποφέρει κάποια έσοδα, τα οποία, ωστόσο, δεν θα μεταβάλουν ριζικά την εικόνα του προγράμματος. Ενδεχομένως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πολλά έσοδα να μην αποφέρει και η αποκρατικοποίηση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, αλλά ο αντίκτυπος μιας συμφωνίας για την ιδιωτικοποίησή τους μπορεί να είναι μεγάλος.

Παρέλαση υπουργών & Επικεφαλής Ανεξάρτητων Αρχών σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών

Αλλεπάλληλες συναντήσεις θα έχουν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας, καθώς «επιταχύνονται» οι διαπραγματεύσεις, εν όψει της αναχώρησης των εκπροσώπων των δανειστών από την Ελλάδα την προσεχή Πέμπτη.

Συγκεκριμένα οι συναντήσεις με την Τρόικα:

-Στις 11:00, με τον Εθνικό Συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε

-Στις 12:00, οι επικεφαλής της τρόικας θα μετάσχουν στη συνεδρίαση του συμβουλίου για το ιδιωτικό χρέος (από ελληνικής πλευράς, μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης, καθώς και εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,

-Στις 14:00, με τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο

-Στις 15:00, με τον υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοίδη

-Στις 16:00, με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση

-Ενδέχεται, να ακολουθήσει (στις 18:00) συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη

- Κλιμάκια των δανειστών θα μεταβούν και στην Ελληνική Στατιστική Αρχή για να συναντηθούν με τον Επικεφαλής, κ. Γεωργίου.