X

Στα 1.503 ευρώ ο μέσος φόρος των εκκαθαριστικών

Χρεωστικό αποτέλεσμα στο 43,55% των δηλώσεων. Εμπρόθεσμα υποβλήθηκαν 5,8 εκατομμύρια, ενώ υπολογίζονται ως και σε 100.000 οι δηλώσεις που δεν έγιναν λόγω «υπερφόρτωσης» του TAXIS.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Πλήρη επιβεβαίωση του ρητού περί «ανθρώπων της τελευταίας στιγμής» βάλθηκαν να κάνουν χθες εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και φοροτεχνικοί, που άφησαν την υποβολή περίπου 300.000 φορολογικών δηλώσεων για την τελευταία ημέρα της παράτασης της διορίας που είχε δώσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Φοροτεχνικοί, που διαμαρτύρονται για «παρατεταμένες περιόδους που το σύστημα TAXISnet ήταν εκτός λειτουργίας την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, με αποτέλεσμα να μην γίνει κατορθωτό ως τα μεσάνυχτα να υποβληθεί όλος ο όγκος των φορολογικών δηλώσεων που υπήρχαν στα λογιστικά γραφεία», εκτιμούν ότι δεν υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα ως και 100.000 φορολογικές δηλώσεις. Αν δεν βρεθεί «παραθυράκι» ώστε να θεωρηθούν εμπρόθεσμες αυτές οι δηλώσεις, οι φορολογούμενοι όχι μόνο θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο 100 ευρώ, αλλά μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα χάσουν και την όποια έκπτωση φόρου δικαιούνταν. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, εμπρόθεσμα ως τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουλίου υποβλήθηκαν συνολικά 5.811.933 φορολογικές δηλώσεις, εκ των οποίων περισσότερες από 200.000 μέσα στο τελευταίο 24ώρο της προθεσμίας.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για την εκκαθάριση των 5.725.773 δηλώσεων. Στο 43,55% των δηλώσεων το εκκαθαριστικό βγήκε χρεωστικό, με τον συνολικό φόρο που αναλογεί σε 2.493.241 δηλώσεις να ανέρχεται σε περίπου 3,75 δισεκατομμύρια ευρώ και τον μέσο φόρο ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό να φθάνει τα 1.503 ευρώ. Περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, μαζί με τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος (εφόσον πρόκειται για ελ. επαγγελματίες) και τον φόρο πολυτελείας για ΙΧ υψηλού κυβισμού και πισίνες.

Ο μέσος όρος της πρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης είναι υψηλότερος από πέρσι κατά περίπου 200 ευρώ, παρ΄ ότι η έκτακτη εισφορά από μισθωτούς και συνταξιούχους παρακρατήθηκε μήνα-μήνα από τις αποδοχές τους. 

Από το σύνολο των εκκαθαριστικών, μόλις το 20,15% είναι πιστωτικό, με την μέση επιστροφή φόρου να ανέρχεται σε 272,5 ευρώ. Το υπόλοιπο 36,3% των εκκαθαριστικών είναι μηδενικό. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΓΓΔΕ, μέσα σε μόλις 8 ημέρες υποβλήθηκαν και 89.499 τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις, ενώ πέρσι είχαν υποβληθεί μέσα σε διάστημα 7 μηνών μόλις 16.000 περισσότερες.