X

Μόνιμη πενταμελής επιτροπή για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος

Για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος και των «πόθεν έσχες» των πολιτικών  συζήτησαν ο Ιωάννης Τέντες και το κλιμάκιο της τρόικας.

Ant1news



Κατά την σημερινή συνάντηση του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και του κλιμακίου της τρόικας, ο Ιωάννης Τέντες , σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των δανειστών ότι πρόκειται να συγκροτηθεί στη Βουλή μία μόνιμη πενταμελής επιτροπή που θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος και των δηλώσεων «πόθεν έσχες».

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την ενημέρωση που του παρέσχε αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς, γνωστοποίησε ότι έως τον ερχόμενο Νοέμβριο πρόκειται να παραδοθεί ηλεκτρονική μονάδα που έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε σύγκριση των στοιχείων και των μεταβολών που θα επέρχονται στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

Συγκεκριμένα, επί τάπητος τέθηκε το σχέδιο για τους ελέγχους των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και όσων υποχρεούνται να τις υποβάλουν (γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, νομάρχες, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι ΝΠΔΔ, δημοσιογράφοι κ.λ.π) .

Στο πλαίσιο αυτό, τους ανέφερε ότι θα συγκροτηθεί η μόνιμη πενταμελής επιτροπή για τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες», η οποία όπως τους είπε ο κ. Τέντες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα πλαισιώνεται από δύο βουλευτές, δύο δικαστικούς που θα απασχολούνται αποκλειστικά με το ζήτημα αυτό και έναν από τους υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σε ό,τι αφορά δε την ηλεκτρονική μονάδα για την σύγκριση των στοιχείων στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, ο κ. Τέντες ανέφερε στο κλιμάκιο της τρόικας, ότι αν καταγραφεί οποιαδήποτε αιφνίδια αύξηση περιουσιακών στοιχείων, τότε αυτομάτως στο ονοματεπώνυμο του εν λόγω προσώπου θα εμφανίζεται κόκκινη σημαία (red flag) και θα πραγματοποιείται με συνοπτικές διαδικασίες έκτακτος έλεγχος.