X

Καταδίκασαν σε θάνατο ψυχασθενή για «βλασφημία»

Θανατική ποινή για «βλασφημία» επέβαλε δικαστήριο του Πακιστάν σε έναν άνδρα με ιστορικό ψυχασθένειας.

Ant1news



Πρόκειται για τον 50χρονο Μουχάμαντ Ζουλφικάρ, ο οποίος συνελήφθη το 2008 όταν κάτοικοι της Λαχώρης τον κατήγγειλαν ότι έγραψε σε έναν τοίχο μια φράση που θεωρείται «βλάσφημη» για το Ισλάμ, όπως ανέφερε ένας αστυνομικός στο Πακιστάν. 

Ο συνήγορός του, Κασίφ Μποχάρι, που είχε διοριστεί από το κράτος να τον εκπροσωπήσει, ανέφερε ότι απηύθυνε έκκληση για επιείκεια καθότι ο κατηγορούμενος είχε ιστορικό ψυχασθένειας πριν από το συμβάν, ωστόσο το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημά του. «Πρέπει να εξεταστεί η ψυχική του υγεία», υποστήριξε ο εισαγγελέας Μποχάρι, που ανέλαβε την υπόθεση μετά την άρνηση άλλων νομικών να τον υπερασπιστούν.

Σημειώνεται ότι ο νόμος περί βλασφημίας, βάσει του οποίου μπορεί κάποιος να καταδικαστεί σε θάνατο επειδή προσέβαλε το Ισλάμ ή τον προφήτη Μωάμεθ, αποτελεί πηγή αντιπαράθεσης και κοινωνικής αναταραχής για τη χώρα των περίπου 180 εκατομμυρίων κατοίκων.

Με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπολογίζεται ότι από το 1986 έχουν κατηγορηθεί για βλασφημία 1.300 άνθρωποι και περίπου 50 εξ αυτών λιντσαρίστηκαν από εξαγριωμένα πλήθη πριν καν τελειώσει η δίκη τους.