X

Προς «παράταση» στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Την μετατόπιση κατά έναν μήνα της έναρξης των έξι δόσεων του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, λόγω της στενότητας χρόνου από την εκκαθάριση ως την καταβολή του.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Έτοιμο να προχωρήσει σε ρύθμιση για την μετάθεση κατά έναν μήνα της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης από τις έξι μηνιαίες δόσεις του εκκαθαριστικού για τον νέο, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο οποίος θα βαρύνει 5.600.000 ιδιοκτήτες, είναι το οικονομικό επιτελείο.

Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών εξετάζει σοβαρά δύο σενάρια. Το πρώτο είναι η διορία για την πρώτη πληρωμή να εκπνέει αντί για τις 31 Ιουλίου στις 31 Αυγούστου, όμως με το ύψος της δόσης αυτής να είναι διπλό και να προέρχεται από την άθροιση του ποσού των δύο πρώτων δόσεων Ιουλίου και Αυγούστου.

Το δεύτερο - κι επικρατέστερο να ισχύσει σενάριο - είναι να μετατοπιστούν οι προθεσμίες πληρωμής όλων των δόσεων κατά έναν μήνα κι έτσι ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων να εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, όχι από τον Ιούλιο ως και τον Δεκέμβριο, αλλά από τον Αύγουστο ως και τον Ιανουάριο. Τέτοια εξέλιξη δεν έχει επιπτώσεις στον Προϋπολογισμό, αφού τα κρατικά έσοδα ως και το τέλος Φεβρουαρίου 2015 προσμετρούνται στην τρέχουσα χρήση.

Η αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς ακόμη το οικονομικό επιτελείο δεν έχει διευκρινίσει κάποιες παραμέτρους για τον τρόπο φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών ακινήτων, ενώ μελετά και μικρές αλλαγές σε σειρά συντελεστών.

Καθώς όλα αυτά εκκρεμούν, η εκκαθάριση των δηλώσεων Ε9 που υποβάλλονταν ως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, αναμένεται να γίνει μετά τις 20, ίσως και μετά τις 25 του μηνός, ενώ η πρώτη δόση, σύμφωνα με τον ως σήμερα προγραμματισμό, πρέπει να πληρωθεί μόλις λίγα 24ώρα αργότερα, στις 31 Ιουλίου.

Η μετάθεση των ημερομηνιών λήξης των δόσεων για τον ΕΝΙΦΑ, θα φέρει πάντως και μια, έστω πρόσκαιρη,  ανακούφιση σε τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι στις 31 Ιουλίου έχουν να πληρώσουν συνολικά 1,25 δις, που αναλογούν στην πρώτη δόση από το χρεωστικό εκκαθαριστικό της Εφορίας, που κατά μέσο όρο τους φέρνει φόρο 1.500 ευρώ.

Εντός των επόμενων ημερών, ίσως και ωρών, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο σχετικώς με το τελικό σχέδιο βάσει του οποίου θα προκύψει, για πρώτη φορά, ο φόρος επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας εκάστου ιδιοκτήτη, αλλά και αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των δόσεων εξόφλησης του, από τις οποίες έχουν υπολογιστεί έσοδα για το Δημόσιο ύψους 2,65 δις ευρώ.