X

Ποιος είναι ο Νίκος Μαζιώτης;

Ο Νίκος Μαζιώτης είχε καταδικαστεί σε 50 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

Ant1news

Ένας από τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες στην Ελλάδα ο Νίκος Μαζιώτης συνελήφθη σήμερα μετά απο επιχείρηση της αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Νίκος Μαζιώτης είχε καταδικαστεί σε 50 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Όμως ούτε ο Νίκος Μαζιώτης αλλά ούτε και η σύντροφός του Πόλα Ρούπα δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο για να απολογηθούν. Παρέμεναν εξαφανισμένοι από τον Ιούνιο του 2012, παραβιάζοντας τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί με τη λήξη του 18μηνου.

Ο Νίκος Μαζιώτης το 1997 είχε εξηγήσει την στάση του στην δίκη του για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο υπουργείο Ανάπτυξης, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει η οργάνωση Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός «Μετανιώνω μόνο γιατί έκανα αυτό το τεχνικό λάθος. Για τίποτα άλλο. Και να με καταδικάσετε, που θα με καταδικάσετε δηλαδή, δεν αλλάζει τίποτε. Άλλωστε η φυλακή είναι ένα σχολείο για κάθε κοινωνικό επαναστάτη, αφού δοκιμάζεται η ψυχική του αντοχή. Και αν αντέξει, μετά πιστεύει περισσότερο σε αυτά για τα οποία φυλακίστηκε», είχε πει χαρακτηριστικά ο Νίκος Μαζιώτης Για την υπόθεση αυτή ο Μαζιώτης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 15ετή φυλάκιση, ωστόσο η ποινή του μειώθηκε σε δεύτερο βαθμό και αποφυλακίστηκε ύστερα από 3,5 χρόνια, τον Αύγουστο του 2001.

«Οι Αναρχικοί Αντάρτες Πόλης είμαι εγώ. Μόνος μου κατασκεύασα και τοποθέτησα τον αυτοσχέδιο μηχανισμό στο υπουργείο Βιομηχανίας και Ανάπτυξης. Ό,τι βρέθηκε στο σπίτι της οδού Σπάρτης 13 είναι αποκλειστικά δικό μου. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ένοπλο αντάρτη, αλλά κοινωνικό αντάρτη», είχε πει τότε ο Νίκος Μαζιώτης.

Τον Απρίλιο του 2010 Νίκος Μαζιώτης και Πόλα Ρούπα συνελήφθησαν για συμμετοχή στην οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας. Τον Απρίλιο του 2010, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωνε ότι στο σπίτι τους στα Καλύβια Αττικής κατασχέθηκε σκληρός δίσκος με παλιές προκηρύξεις του Επαναστατικού Αγώνα, σχέδια προκηρύξεων για μελλοντικά  χτυπήματα, καθώς και χειρόγραφα προσχέδια προκηρύξεων.

Ο Επαναστατικός Αγώνας πρωτοεμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2003 με μια διπλή βομβιστική επίθεση στα κτήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, την ημέρα της απολογίας του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου της 17Ν, ενώ στο διάστημα 2003-2009 μετρούσε 15 χτυπήματα.

H δίκη ξεκίνησε αλλά πριν ολοκληρωθεί, εξέπνευσε το 18μηνο προσωρινής κράτησης για Μαζιώτη και Ρούπα που αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους τον Οκτώβριο του 2011. Τότε τους είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, παραμονή τους στο λεκανοπέδιο της Αττικής και παρουσία τους τρεις φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα. Τους περιοριστικούς αυτούς όρους παραβίασαν τον Ιούνιο του 2011, οπότε και χάθηκαν τα ίχνη τους.

Τον Απρίλιο του 2013 οι δυο καταζητούμενοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 50 ετών για συμμετοχή τους στον Επαναστατικό Αγώνα.

Στις 11 Οκτωβρίου 2013 Νίκος Μαζιώτης και Πόλα Ρούπα ανήρτησαν κείμενο στο διαδίκτυο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτες στο Κερατσίνι, ενώ στις 30 Οκτωβρίου 2013, ο Μαζιώτης με νέα του παρέμβαση στο indymedia μιλάει για κρατική προπαγάνδα σε βάρος του, για την εμπλοκή του ονόματός του από τις αρχές στις ληστείες στα Μέθανα και στο Βελεστίνο.

Μέχρι σήμερα οι αρχές τον εμπλέκουν σε τουλάχιστον 6 ληστείες, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει.