X

Πως συνέλαβαν τον Μαζιώτη, τα πλαστά στοιχεία και οι ληστείες

Στα χέρια των αρχών έπεσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο καταζητούμενος τρομοκράτης Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος κυκλοφορούσε με το όνομα Μιχάλης Μιχελάκης.

Ant1news



Ο Νίκος Μαζιώτης μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία των αστυνομικών και κατάλαβε ότι δεν μπορεί να ξεφύγει άρχισε να πυροβολεί μέσα στο πλήθος. Συνολικά πυροβόλησε 8 φορές, ενώ οι αστυνομικοί μια όπου και κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν τραυματίζοντας τον στον ώμο. Ο Μαζιώτης υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται φρουρούμενος στον Ευαγγελισμό.

Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, η υγεία του οποίου δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο, καθώς και δύο τουρίστες ένας Αυστραλός και ένας Γερμανός. Ο Αυστραλός τουρίστας τραυματίστηκε στο πόδι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ωστόσο η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία και αναμένεται να λάβει εξιτήριο σήμερα.

Εν τω μεταξύ, ολόκληρη την Αττική, «χτενίζουν» κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, για τον εντοπισμό κρησφύγετων του Νίκου Μαζιώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες εντοπίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής μπαίνουν και χώροι που συχνάζουν αντιεξουσιαστές, καθώς και συγκεκριμένα άτομα από τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν στοιχεία για τους συνεργάτες του Ν. Μαζιώτη.

Πως έγινε η σύλληψη του Μαζιώτη

Επίσημες ανακοινώσεις για το χρονικό της σύλληψης του Νίκου Μαζιώτη έκανε ο αρχηγός της αστυνομίας Δημήτρης Τσακνάκης.

Όπως είπε ο κ. Τσακνάκης ο Μαζιώτης εντοπίστηκε στην Πλατεία Μοναστηρακίου, στο πλαίσιο ειδικής αστυνομικής δράσης που ήταν σε εξέλιξη το τελευταίο χρονικό διάστημα, από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Ο Νίκος Μαζιώτης εντοπίστηκε με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, προσομοίαζε δηλαδή με τον τρομοκράτη, σύμφωνα με τον κ. Τσακνάκη και στη συνέχεια ζητήθηκε η συνδρομή της ΔΙ.ΑΣ. προκειμένου να τον ελέγξουν.

Η πρώτη επαφή της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. με τον Νίκο Μαζιώτη έγινε στη διασταύρωση των οδών Αθηνάς και Αγίας Ειρήνης. Στη θέα της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. πυροβόλησε μία φορά και συνέχισε προς την Πλατεία Μοναστηρακίου.



Εκεί ακριβώς, όταν είδε ότι εγκλωβίζεται, ο Μαζιώτης πυροβόλησε πέντε φορές με πιστόλι USP, που έφερε πάνω του εναντίον αστυνομικών και πολιτών. Αυτό είχε ως συνέπεια να τραυματιστούν ελαφρά στο σημείο, δύο τουρίστες, ένας Αυστραλός και ένας Γερμανός, .

Ακολούθως ο Νίκος Μαζιώτης ανέβηκε την οδό Μητροπόλεως. Εκεί όταν κατάλαβε ότι εγκλωβίζεται από τις δυνάμεις έστρεψε το όπλο του εναντίον της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και πυροβόλησε δύο φορές.



Οι σφαίρες έπληξαν έναν Ειδικό Φρουρό, που εκτελούσε υπηρεσία διατεταγμένη στο σημείο για το παρεμπόριο και πήγε να συνδράμει τους συναδέλφους του της ΔΙ.ΑΣ., με αποτέλεσμα η μία από τις σφαίρες να τον πλήξει στον αριστερό μηρό και να έχει ένα διαμπερές τραύμα επιπόλαιο, η δε δεύτερη σφαίρα να τον χτυπήσει στην κοιλιακή χώρα, πλην όμως επειδή φόραγε το αλεξίσφαιρο γιλέκο κι αυτό το τραύμα είναι όλως ελαφρό.

Τότε αστυνομικός της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. πυροβόλησε μία φορά με το υπηρεσιακό του όπλο και τραυμάτισε τον Νίκο Μαζιώτη στον αριστερό βραχίονα. Συνελήφθη και μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό. Του έγινε μια χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Τα πλαστά στοιχεία του Μαζιώτη

Τα στοιχεία της πλαστής ταυτότητας, που χρησιμοποιούσε ο Νίκος Μαζιώτης είναι:  Μιχελάκης Μιχάλης του Νικολάου και της Αρχοντίας, γεννημένος το 1977 στην Αθήνα.

Από την έρευνα, όπως είπε ο κ. Τσακνάκης, προκύπτει ότι στο όνομα Μιχελάκης Μιχάλης αγοράστηκε αυτοκίνητο Hyundai, με αριθμό κυκλοφορίας ΥΗΤ 2959, για το οποίο υπάρχει μαρτυρία, προσομοιάζει με αυτοκίνητο ιδίου τύπου στη ληστεία της Κλειτορίας. Εικάζεται ότι το αυτοκίνητο αυτό το αγόρασε ο Μαζιώτης και το κυκλοφορούσε με στοιχεία Μιχελάκης Μιχάλης.

Η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο Μαζιώτης είχε συλληφθεί στις 11-4-2010 για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», καθώς και για τη διάπραξη σωρείας αδικημάτων, όπως προμήθεια, κατοχή, χρήση εκρηκτικών υλών και είχε καταδικαστεί συνολικά σε φυλάκιση 50 ετών.

Επίσης, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας θα κατηγορηθεί γιατί ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της έκρηξης που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο στην οδό Αμερικής.

Σε ποιες ληστείες εμπλέκεται ο Μαζιώτης

Όπως είπε ο αρχηγός της αστυνομίας, όσον αφορά τώρα στην εμπλοκή του Νίκου Μαζιώτη, από την μέχρι τώρα έρευνα προκύπτει η συμμετοχή του στη ληστεία στα Μέθανα Τροιζηνίας, καθόσον εκεί βρέθηκε παλαμικό του αποτύπωμα. Από την έρευνα επίσης προκύπτει γενετικός τύπος στη ληστεία της Τράπεζας στην Κλειτορία Αχαΐας, γενετικός τύπος, που ταυτίζεται σε πλήθος αντικειμένων, και προσωπικών αντικειμένων, που βρέθηκαν στην οικία του, κατά την αρχική του σύλληψη τον Απρίλιο του 2010.