X

Χωρίς κυρώσεις – σχεδόν - οι εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις

Θα ισχύσουν κανονικά οι εκπτώσεις φόρου από τις αποδείξεις και τις ιατρικές δαπάνες. «Πολύ μικρότερο» από τα προβλεπόμενα 100 ευρώ το πρόστιμο για τους αμελείς, σύμφωνα με την ΠΟΦΕΕ.

Ant1news



Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Τροπολογία με την οποία ουσιαστικά δίνεται «άφεση αμαρτιών» στο 1,5% των υπόχρεων που δεν υπέβαλλαν εμπρόθεσμα την φορολογική τους δήλωση έχει έτοιμη το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με την ΠΟΦΕΕ.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε προς τα μέλη της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, στην τροπολογία που θα κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν στην Βουλή και θα αφορά τους περίπου 90.000-100.000 φορολογούμενους που δεν έκαναν την δήλωση τους ως την λήξη της διορίας της 15νθήμερης παράτασης που είχε δοθεί, θα προβλέπεται ότι θα ισχύουν και εκκαθαριστούν κανονικά για τις δηλώσεις τους, που θα υποβληθούν εκπρόθεσμα, οι εκπτώσεις φόρου που προβλέπονται μέσω της συλλογής αποδείξεων και της κατάθεσης αποδείξεων από ιατρικές δαπάνες.

Επιπλέον, για όσους η εκκαθάριση της δήλωσης θα έχει μηδενικό ή πιστωτικό αποτέλεσμα, η τροπολογία που καθαρογράφει το οικονομικό επιτελείο θα ορίζει, σύμφωνα με την ΠΟΦΕΕ, ότι βαρύνονται μεν με πρόστιμο, το ύψος του οποίου όμως δεν θα είναι 100 ευρώ, όπως προβλέπει η νομοθεσία και ανέφερε σε εγκύκλιο που εξέδωσε μόλις πριν από τέσσερις ημέρες η ΓΓΔΕ, Κατερίνα Σαββαϊδου, αλλά θα είναι «πολύ μικρότερο», δίχως η Ομοσπονδία Φοροτεχνικών να αναφέρει πάντως το ακριβές ύψος του.

Για όσους η εκκαθάριση της «εκπρόθεσμης» φορολογικής δήλωσης έχει χρεωστικό αποτέλεσμα, το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 1% του φόρου που θα αναγράφεται στο εκκαθαριστικό, δηλαδή για να πληρώσει κάποιος πρόστιμο 100 ευρώ θα πρέπει από το εκκαθαριστικό του να προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου 10.000 ευρώ.

Στην ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών πάντως τονίζει ότι το οικονομικό επιτελείο «υπαναχώρησε» στις πιέσεις και τις διαμαρτυρίες λογιστών από όλη την Ελλάδα, ενώ εξαίρει την στάση της Κατερίνας Σαββαϊδου, για την οποία αναφέρει ότι «έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αποσυμπίεση της όλης κατάστασης».

Η εφαρμογή στο TAXISnet για την υποβολή των εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων, άνοιξε το απόγευμα της Παρασκευής, ωστόσο η Ομοσπονδία Φοροτεχνικών συνιστά στους λογιστές να αποφύγουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις που κρατούν στα χέρια τους, μέχρι να «δουν» την σχετική τροπολογία και κυρίως μέχρι να προσαρμοστούν στις παραμέτρους του συστήματος οι «ποινές-χάδια» που αυτή αναμένεται, σύμφωνα με την ΠΟΦΕΕ, να προβλέπει.

Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, διευκρίνισε ότι «με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα αποσαφηνίζεται ότι το ποσό του φόρου μειώνεται στη βάση των αποδείξεων δαπανών για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών, όπως επίσης για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ανεξαρτήτως του χρονικού σημείου υποβολής της δήλωσης (όπως δηλαδή ισχύει και για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις)».