X

Μέτρα στήριξης για «άστεγους» λόγω πλειστηριασμών

Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται δέσμη παρεμβάσεων, ώστε αν χρειαστεί να παρασχεθεί βοήθεια σε πολίτες που θα μείνουν χωρίς σπίτι, εξαιτίας των χρεών τους.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Τρόπους να σταθεί στο πλευρό συμπολιτών μας δανειοληπτών,  που θα χρειαστούν βοήθεια λόγω απώλειας της  κατοικίας τους από πλειστηριασμό, εξαιτίας των χρεών τους αναζητά η Κυβέρνηση.

Λόγω της πίεσης και της τρόικας από την Πρωτοχρονιά του 2015 θα αρθεί η απαγόρευση που ισχύει για τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, η οποία προστατεύει από το 2009, δηλαδή επί μια πενταετία, ανεξαιρέτως όλους όσοι έχουν χρέη από δάνεια, ασχέτως αν λόγω αντικειμενικής αδυναμίας δεν μπορούν να πληρώσουν ή αν έχουν την ευχέρεια να είναι συνεπείς, αλλά απλώς εκμεταλλεύονται το μέτρο.

Την ίδια ημέρα θα τεθεί σε ισχύ και η πάγια ρύθμιση αναδιάρθρωσης δανείων, βάσει των εύλογων δαπανών διαβίωσης της οικογένειας κάθε δανειολήπτη, που αναμένεται να λειτουργήσει επίσης ως «ασπίδα» για τον πλειστηριασμό της κατοικίας των πιο αδύναμων, αφού οι δόσεις θα προσαρμοστούν στα μέτρα τους και αν χρειαστεί θα υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις, όπως η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων τους ή και μείωση του επιτοκίου που τους βαρύνει.

Ωστόσο, υπάρχει μια εκτίμηση, ότι παρ΄ ελπίδα, πιθανώς -σε κάποιο βάθος χρόνου, αναλόγως της ζήτησης και του ενδιαφέροντος της αγοράς για απορρόφηση των ακινήτων που θα βγουν «στο σφυρί»- ορισμένοι δανειολήπτες θα βρεθούν στην δίνη των πλειστηριασμών και θα μείνουν δίχως στέγη. Γι΄ αυτό και ήδη από τώρα, η Κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους και μέτρα στήριξης αυτών των ανθρώπων, ώστε να μην μείνουν ούτε μία ημέρα «στον αέρα», μόνοι και αβοήθητοι.

Το βασικότερο από τα μέτρα που μελετώνται είναι να δίνεται κάποιο ποσό ως βοήθημα, το ύψος του οποίου δεν έχει αποφασιστεί, αλλά αναμένεται να κυμαίνεται πέριξ των 500 ευρώ τον μήνα, που να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη του ενοικίου μιας άλλης κατοικίας, για διάστημα ως και δύο ετών.

Στελέχη των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας εξετάζουν πλήθος προτάσεων και εισηγήσεων, ενώ κυρίως από το επιτελείο του Γιάννη Βρούτση αναζητούν και κονδύλια, κυρίως από το ΕΣΠΑ, ώστε αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Το μήνυμα που έχει στόχο να περάσει η Κυβέρνηση πριν καν επιτραπούν ξανά οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας είναι πως θα υπάρξει μέριμνα της Πολιτείας, αν προκύψουν περιπτώσεις συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν  αντικειμενικής υφής οικονομική αδυναμία και μείνουν ανέστιοι.

Χαρακτηριστικές είναι οι φράσεις του Υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα ότι «στόχος της Κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους. Γι΄ αυτό τον λόγο τώρα η Κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο να δίνεται ένα ποσό ανά μήνα σε όποιον έχει χάσει το σπίτι του λόγω χρεών».