X

Απεργιακές κινητοποιήσεις εξήγγειλαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις από την Τρίτη 22 Ιουλίου μέχρι και την Παρασκευή 25 Ιουλίου με στάσεις εργασίας και 24ωρες Πανελλαδικές απεργίες.

Ant1news

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατέρχονται από την Τρίτη, 22 Ιουλίου οι φύλακες των φυλακών της χώρας, με αιτήματα για:

- Άμεση παροχή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο σύνολο των εργαζομένων στις φυλακές.

- Υλοποίηση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου που αφορά την πρόσληψη 500 σωφρονιστικών υπαλλήλων.

- Διοικητική μεταρρύθμιση και οργανωτική ανασυγκρότηση των καταστημάτων κράτησης σε μια πολυκλαδική, ουσιαστική και αποτελεσματική υπηρεσία και με διευρυμένους χαρακτήρες καταστημάτων κράτησης.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ πολλών άλλων, στην τετρασέλιδη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ) το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων έχει ως ακολούθως:

- Τρίτη 22/7/2014 - Στάση εργασίας από 07:00 έως 10:00 και από 15:00 έως 18:00, Τετάρτη 23/7/2014 - 24ωρη πανελλαδική απεργία, Πέμπτη 24/7/2014 - Στάση εργασίας από 07:00 έως 10:00 και από 15:00 έως 18:00, Παρασκευή 25/7/2014 - 24ωρη πανελλαδική απεργία. 

Κατά την διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων δεν θα πραγματοποιηθούν επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων, επισκεπτήρια συνηγόρων, παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων.

Αποφυλακίσεις, μεταγωγές των κρατουμένων από και προς τις αρχές που εξετάζουν την παράταση ή μη της κράτησής τους, δικαστήρια που υπόκεινται σε παραγραφή ή συμπλήρωσης 18μήνου, τακτικές ή έκτακτες παραλαβές και μεταγωγές από και προς τα νοσηλευτικά και ψυχιατρικά ιδρύματα, καθώς και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες των φυλακών θα γίνονται κανονικά. Για το λόγο αυτό ορίζεται ως προσωπικό ασφαλείας το σύνολο του προσωπικού.

Οι λόγοι που διαμαρτύρονται οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι 

Οι εργαζόμενοι στις φυλακές διαμαρτύρονται για 13 λόγους, για τους οποίους το γενικό συνέδριο αντιπροσώπων της ΟΣΥΕ έλαβε τις προαναφερθείσες αποφάσεις. Μερικοί από τους λόγους αυτούς είναι:

¬  Η μη ψήφιση διάταξης για διορισμό συγγενικού προσώπου σωφρονιστικού υπαλλήλου που έχει πέσει θύμα εγκληματικών ενεργειών εντός ή εκτός υπηρεσίας.

¬  Παρά την πρωθυπουργική εξαγγελία, με αφορμή την δολοφονία του φύλακα Γεώργιου Τσιρώνη στο Μαλανδρίνο, δεν προβλέφθηκε απολύτως τίποτα στο πρόσφατο ψηφισθέν νομοσχέδιο, ούτε έχει γίνει γενικότερα κάτι προς την κατεύθυνση αυτή.

¬  Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και ο Υπουργός Δικαιοσύνης παραχώρησαν προς το ΤΑΙΠΕΔ 1000 περίπου στρέμματα καλλιεργούμενων και προσοδοφόρων εκτάσεων της αγροτικής φυλακής Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

¬  Η εξωτερική φρούρηση και η εσωτερική φύλαξη των καταστημάτων κράτησης αντιμετωπίζεται με δυο μέτρα και δύο σταθμά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και το άρθρο 14 για τις φυλακές Γ΄ τύπου. Μετά από κομματικές πιέσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης άλλαξε την αρχική διατύπωση σχετικά με τα καθήκοντα των εξωτερικών φρουρών. Στην σχεδιαζόμενη φυλακή Γ΄ τύπου Δομοκού θα υπηρετούν έξω από την φυλακή 250 αστυνομικοί υπάλληλοι και 75 εξωτερικοί φρουροί, ενώ μέσα και για τις πραγματικές ανάγκες της φυλακής και για όλες τις εσωτερικές λειτουργίες θα απασχολούνται μόλις 50 εσωτερικοί φύλακες.

¬  Η αξιολόγηση που πάει να γίνει με τον νόμο 4250 όπου προβλέπει εκτός των άλλων την υποχρεωτική ποσόστωση στην βαθμολόγηση και ειδικά για τον χώρο μας, που από τις αλλαγές των μνημονιακών όρων συνταξιοδότησης από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι σήμερα παρουσιάζει κενά σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες πλέον του 30%.

¬  Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους διοικητικούς υπαλλήλους των φυλακών δεν έχει εγκριθεί, ούτε καν υπογραφεί από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς και μας ζητούν άκουσον άκουσον να τους αποδείξουμε (ανεξάρτητα αν το έχουμε κάνει ήδη και μάλιστα επανειλημμένα) για ποιο λόγο είναι επικίνδυνες και ανθυγιεινές οι συνθήκες που προσφέρουν εργασία όλοι οι εργαζόμενοι στις φυλακές.

¬  Η αποζημίωση της νυχτερινής και εξαιρέσιμης εργασίας μας καθυστερεί υπερβολικά εξαιτίας της τεράστιας γραφειοκρατίας, της άκριτης τοποθέτησης του προσωπικού σε επιφυλακή και της αδυναμίας συνεννόησης των υπηρεσιακών παραγόντων ή των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών.