X

«Αθωώνουν» τη Μόσχα για το Boeing οι Αμερικανοί

Κατάρριψη μεν, κατά λάθος δε, δείχνουν τα στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σχετικά με την αεροπορική τραγωδία του Boeing 777.

Ant1news

Τους φιλορώσους αυτονομιστές φωτογραφίζουν τα  στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τα οποία εκείνοι ευθύνονται για την τραγωδία με το μοιραίο αεροσκάφος στην ανατολική Ουκρανία, όμως τα ίδια στοιχεία σημειώνουν ότι η κατάρριψη του Boeing έγινε κατά λάθος.

Τα αμερικανικά στοιχεία ενοχοποιούν για την "εκ λάθους" κατάρριψη τους φιλορώσους αυτονομιστές, ενώ δεν καταδεικνύουν άμεση εμπλοκή της Μόσχας, σε αντίθεση βέβαια με τον αρχηγό των Ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, που υποστηρίζει ότι η Ρωσία ευθύνεται για την τραγωδία.

 Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, υπάρχει βεβαιότητα ότι το αεροπλάνο επλήγη από πύραυλο SA-11, ο οποίος εκτοξεύθηκε από την ανατολική Ουκρανία, σε περιοχή όπου τους τελευταίους μήνες υπήρχε έντονη ροή όπλων από τη Ρωσία προς τους αυτονομιστές.

«Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε υπό συνθήκες που οι Ρώσοι βοήθησαν να δημιουργηθούν» ανέφερε ένας αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Από τα δεδομένα των αμερικανικών υπηρεσιών προκύπτει ότι την ώρα που καταρρίφθηκε το Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών, πύραυλος εδάφους-αέρος «έφυγε» από την πόλη Σνίζνε, όπου το τελευταίο διάστημα διεξάγονται σκληρές μάχες των ουκρανικών δυνάμεων με τους αυτονομιστές.

Κάτοικοι στην πόλη Τόρεζ δήλωσαν ότι την ημέρα που έπεσε το αεροπλάνο είδαν ένα φορτηγό να διασχίζει την πόλη, μεταφέροντας μια συστοιχία πυραύλων. Ένας κάτοικος της Τόρεζ δήλωσε μάλιστα ότι του έκανε εντύπωση το συγκεκριμένο σύστημα, καθώς δεν είχε ξαναδεί  κάτι παρόμοιο τους μήνες που διαρκεί η σύγκρουση.

Κατά τον ίδιο, ώρες αργότερα ένα φορτηγό παρόμοιο με εκείνο που διέσχισε το δρόμο, επέστρεψε χωρίς τη συστοιχία. 

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τα όσα είχαν δηλώσει τις προηγούμενες μέρες Ουκρανοί των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με συνομιλίες ανταρτών που αναφέρονταν στην κατάρριψη του αεροπλάνου.

Η επεξεργασία των συγκεκριμένων δεδομένων συνεχίζεται, ενώ οι αμερικανοί έδωσαν στη δημοσιότητα και αεροφωτογραφίες με αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν κέντρο εκπαίδευσης των αυτονομιστών εντός του ρωσικού εδάφους. Εκεί, σύμφωνα με τους ίδιους, οι αντάρτες μάθαιναν και το πώς να χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα πυραυλικά συστήματα.

Σαφείς απαντήσεις πάντως αναμένονται από την αποκωδικοποίηση των στοιχείων που έχουν καταγράψει τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, που βρίσκονται πια στα χέρια Ολλανδών εμπειρογνωμόνων και θα αναλυθούν από Βρετανούς.

Την ίδια ώρα αναχώρησε από το Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας με προορισμό την Ολλανδία το ένα από τα δύο αεροσκάφη –ένα ολλανδικό στρατιωτικό μεταγωγικό τύπου Hercules C-130– με τις σορούς 16 επιβαινόντων του Μπόινγκ της Malaysia Airlines, το οποίο συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία, ενώ οι Ολλανδοί επισημαίνουν ότι οι σοροί είναι μόνο διακόσιες, ενώ οι νεκροί της τραγωδίας ήταν 298.