X

Συνάντηση Χαρδούβελη-Σούρλα για θέματα διαφάνειας

Προτεραιότητα η επίσπευση των διαδικασιών για την εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου, διακίνησης και ποιότητας των καυσίμων.

Ant1news


Της Λίας Κοντοπούλου

Το λαθρεμπόριο καυσίμων, οι off shore εταιρείες αλλά και η καθυστέρηση αποπληρωμής των επιχειρηματικών δανείων συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης με το Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας Γιώργο Σούρλα.

«Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα με ταχύτερους ρυθμούς για την πάταξη της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας παντού» δήλωσε ο κ. Σούρλας. 

Ως προτεραιότητα τέθηκε η επίσπευση των διαδικασιών για την εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου, διακίνησης και ποιότητας των καυσίμων, καθώς από τη νοθεία και το λαθρεμπόριο στα καύσιμα το Δημόσιο υφίσταται ζημιά που εκτιμάται στο ένα δισ. ευρώ ετησίως. 

Επιπλέον, ο κ. Σούρλας πρότεινε να εισαχθεί νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύσει τις τριγωνικές συναλλαγές με off shore εταιρείες, ώστε να υπάρχει δίκαιη φορολόγηση.

Αναφορικά με τα επιχειρηματικά δάνεια ύψους 42 δις ευρώ που καθυστερεί η αποπληρωμή τους, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας τόνισε πως θα πρέπει να γίνει έλεγχος τόσο της περιουσιακής κατάστασης των εμπλεκομένων όσο και το εάν υπήρξαν οι απαραίτητες εγγυήσεις ώστε να χορηγηθούν.