X

Να κλείσει τις άμεσες εκκρεμότητες επιθυμεί η κυβέρνηση

Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου την Πέμπτη το πρωί. Το νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να έρθει στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

Ant1news

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, θα έχει το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ωστόσο, συνάντηση με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ είχε το βράδυ της Τετάρτης υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει, χωρίς ουσιαστικές συνέπειες, τις εκκρεμότητες που επείγουν, όπως τα έξι προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ και των 2,1 δισ. από τις επιστροφές κερδών που αποκόμισαν κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.

Το νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να έρθει στη Βουλή τις επόμενες μέρες και θα ψηφιστεί μέχρι τις 8 Αυγούστου, όταν θα ολοκληρώσει τις εργασίες του το δεύτερο θερινό τμήμα. Εκτός του νομοσχεδίου για τα δάση που θα έρθει χωριστά, τα υπόλοιπα πέντε προαπαιτούμενα έρχονται ως πακέτο. Πρόκειται για τη μείωση των διοικητικών βαρών, τη συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων σε ένα Ενιαίο Ταμείο, την κατάργηση από 1η Ιανουαρίου 2015 των εισφορών υπέρ τρίτων, τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και τις ρυθμίσεις για τις δημόσιες συμβάσεις. 

Στο ΠΑΣΟΚ εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το "όλα σε ένα" όσον αφορά τις εκκρεμότητες που έρχονται στη Βουλή, ωστόσο περιμένουν τη σημερινή συνάντηση για να ξεκαθαρίσουν η εικόνα και τα χρονοδιαγράμματα του υπουργείου. Δεν αποκλείουν αλλαγές, εφόσον εντοπιστούν δύσκολα σημεία, αλλά όπως λένε δεν στοχεύουν στην πάση θυσία διαφωνία τους με τον μεγαλύτερο κυβερνητικό εταίρο, όπως κατηγορούνται. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν εντός χρονοδιαγράμματος όλα τα συμφωνημένα ως όπλο για τη μάχη του Σεπτεμβρίου, προκειμένου η κυβέρνηση να διεκδικήσει αλλαγές στο θέμα της ρύθμισης χρεών, αλλά και φοροελαφρύνσεις. Και μπορεί μεν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης να συμφωνήσουν, ωστόσο γνωρίζουν καλά πως θα πρέπει να κάνει το ίδιο και η τρόικα.