X

Θεσσαλονίκη - Αζόρες με… φουσκωτό

Τέσσερις σύγχρονοι θαλασσοπόροι θα διανύσουν 3.500 ναυτικά μίλια έως τις Αζόρες.

Ant1news


Η «Μεσόγειος μας ενώνει» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η αποστολή Hellas – Azores. Το μεγάλο ναυτικό εγχείρημα καλούνται να φέρουν σε πέρας, με το 10μετρο φουσκωτό τους έως τις 20 με 25 Αυγούστου, οι Θωμάς Παναγιωτόπουλος, Σπύρος Γωνιοτάκης, Κριστιάνο Σενίνι και Αλέξανδρος Βέης.

Τελικός προορισμός είναι η Πόντα Ντελγκάδα, η πρωτεύουσα του νησιωτικού συμπλέγματος των Αζορών. Οι ενδιάμεσοι σταθμοί είναι η Νάπολη, η Μασσαλία, η Βαρκελώνη και η Λισαβόνα. Για τον διάπλου του Ατλαντικού Ωκεανού, πάνω από 800 ναυτικά μίλια, υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν δύο ημέρες και δύο νύχτες, χωρίς  τη δυνατότητα ανεφοδιασμού σε καύσιμα.

Το 10μετρο φουσκωτό είναι ελληνικής σχεδίασης και παραγωγής με πολλές και μεγάλες διακρίσεις σε αγώνες ταχύτητας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.  Θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα σκάφη στην κατηγορία του και είναι διάσημο για την ταχύτατη και πολύ οικονομική γάστρα του.

Η οικονομικότερη ταχύτητα πλεύσης του είναι περί τους 32 κόμβους, γεγονός που εξασφαλίζει την ταχύτερη δυνατή προσέγγιση στους προορισμούς, επιτρέποντας περισσότερο χρόνο ανάπαυσης στο πλήρωμα. Ο συνδυασμός της οικονομικής γάστρας με τις εξαιρετικά χαμηλές καταναλώσεις των κινητήρων θα εξασφαλίσει την απαραίτητη επάρκεια καυσίμου, γεγονός πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα στο μεγάλο πέρασμα των 800 ναυτικών μιλίων από τη Λισαβόνα στις Αζόρες.