X

Τετραπληγική πέθανε λίγο αφού της έκοψαν το ρεύμα

Μία 56χρονη τετραπληγική γυναίκα από τα Χανιά, μηχανικά υποστηριζόμενη , άφησε την τελευταία της πνοή, λίγο μετά την διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Ant1news

Μία 56χρονη γυναίκα, επί 20 χρόνια τετραπλήγική, πέθανε σήμερα, λίγη ώρα αφού της έκοψαν το ρεύμα. Η γυναίκα ήταν μηχανικά υποστηριζόμενη και τη στιγμή του θανάτου της η γυναίκα που την πρόσεχε έλειπε από το σπίτι.

Η οικογένεια της 56χρονης από τα Χανιά κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου και η ΔΕΗ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό.

Η αποκλειστική νοσοκόμα έλειπε από το σπίτι όταν το ειδοποιητήριο της ΔΕΗ για τη διακοπή του ρεύματος έφτασε εκεί. Τα μηχανήματα υποστήριξης μπορούν να λειτουργήσουν μόνο μία ώρα και μετά την παρέλευσή της πέθανε η γυναίκα.  Όταν επέστρεψε η νοσοκόμα, η ασθενής της ήταν νεκρή.

Η 56χρονη τον  περασμένο Μάρτιο είχε κάνει δημόσια έκκληση, σε τοπική εφημερίδα, για βοήθεια στη θεραπεία της, αφού ο ΟΓΑ της είχε κόψει τη σύνταξη και δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΗ μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού η γυναίκα δεν είχε υπαχθεί στο ειδικό μητρώο «Ευάλωτων Καταναλωτών» συνεπώς και δεν γνώριζαν την κατάσταση της υγείας της.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

«Σχετικά με τις αναφορές σε διαδικτυακές σελίδες για διακοπή ηλεκτροδότησης οικίας καταναλωτή στα Χανιά Κρήτης λόγω οφειλής, κατόπιν σχετικής εντολής της ΔΕΗ ΑΕ, οφείλουμε να ενημερώσουμε για τα κάτωθι:

Ύστερα από σχετικό έλεγχο των στοιχείων του καταναλωτή που είναι καταχωρημένα στο μηχανογραφικό μας σύστημα, διαπιστώθηκε ότι ουδέποτε δηλώθηκε και συνεπώς ουδέποτε υπήρξε ενταγμένος στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, για τους οποίους η Επιχείρηση, δεν προβαίνει σε διακοπή ηλεκτροδότησης της οικίας τους λόγω οφειλής, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνον κατά τους μήνες που προστάζουν οι σχετικοί κώδικες της πολιτείας.

Ως εκ τούτου, η Επιχείρηση δεν ήταν και δεν θα μπορούσε να είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος καταναλωτής ήταν μηχανικά υποστηριζόμενος, ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Υπενθυμίζουμε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση  των ευπαθών καταναλωτών, για την ένταξη στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών απαιτείται μια απλή αίτηση, η οποία μπορεί να υποβληθεί και τηλεφωνικά στη γραμμή εξυπηρέτησης πελατών της ΔΕΗ, 11770».

ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτονόητη η εισαγγελική παρέμβαση»

Παρέμβαση στο θέμα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του  Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος αφού ευχήθηκε συλλυπητήρια στην οικογένεια ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα. Στην ανακοίνωσή του ο βουλευτής αναφέρει:

«Σήμερα στα Χανιά θρηνούμε το χαμό μιας συμπολίτισσας μας, που παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε, δεν έπαψε ούτε στιγμή να αγωνίζεται με αξιοπρέπεια και με τη στήριξη της οικογένειάς της για να τα ξεπεράσει.

Απέναντί της είχε να αντιπαλέψει όχι μόνο την αδιαφορία και τη γραφειοκρατία φορέων όπως η ΔΕΗ ή ο ΟΓΑ, αλλά κυρίως την ανάλγητη αντίληψη ότι οι ζωές όλων μας είναι ασήμαντες και αναλώσιμες μπροστά στους στόχους ενός παράλογου, αναποτελεσματικού και τελικά καταστροφικού οικονομικού προγράμματος.

Δυστυχώς, με μια αδικαιολόγητη κι εντελώς απαράδεκτη και απάνθρωπη απόφαση η ιδιωτικοποιούμενη ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση του σπιτιού της και συνακόλουθα τη μηχανική υποστήριξη που την κρατούσε στη ζωή.

Θεωρώντας την εισαγγελική παρέμβαση αυτονόητη, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της θανούσας».

Τη λύπη και την άγνοιά της για την κατάσταση εξέφρασε και η ΔΕΔΔΕΗ με ανακοίνωση που εξέδωσε:

Ο ΔΕΔΔΗΕ εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για το θάνατο καταναλωτή στα Χανιά και διευκρινίζει ότι κατά την υλοποίηση της αποκοπής του ρεύματος, οι Υπηρεσίες του δεν γνώριζαν, αλλά ούτε είχαν ενημερωθεί με οποιοδήποτε τρόπο, για την ύπαρξη ατόμου που χρήζει μηχανικής υποστήριξης ή ανήκει σε ευπαθή ομάδα.