X

Απαραίτητη η πληρωμή ΕΝΦΙΑ για μεταβιβάσεις ακινήτων

Στο συμβολαιογράφο θα γίνεται η πληρωμή των οφειλών ΕΝΦΙΑ για να προχωρήσουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων.

Ant1news

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να προχώρησε σε διευκρινήσεις μετά τον σάλο για την εγκύκλιο που μπλοκάρει τις μεταβιβάσεις ακινήτων αν προηγουμένως δεν έχει πληρωθεί ο φόρος, ωστόσο το κώλυμα για τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές, παραμένει αν υπάρχουν οφειλές ΕΝΦΙΑ. 

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως τα δημοσιεύματα στηρίζονται «σε μία ατομική απάντηση, η οποία δόθηκε από υπάλληλο στο πλαίσιο ερωτήματος που υποβλήθηκε σχετικά. Σε καμία περίπτωση δεν αφορά στο γενικότερο ζήτημα της δυνατότητας μεταβίβασης ακινήτου χωρίς προηγούμενη πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. 

Η συγκεκριμένη απάντηση της ανωτέρω υπαλλήλου βασίστηκε σε αποσπασματική ερμηνεία μεμονωμένων διατάξεων, παραλείποντας οποιαδήποτε αναφορά σε σχετική διάταξη που αφορά τον ΕΝΦΙΑ (άρθρο 54Α παρ.3 του Ν. 4174/2013), σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου ακόμη και αν οφείλεται φόρος ακινήτων. Τον φόρο στην περίπτωση αυτή υποχρεούται να εισπράξει από τον πωλητή ο συμβολαιογράφος, κατά τον χρόνο σύνταξης του συμβολαίου και εν συνεχεία να τον αποδώσει στη Φορολογική Διοίκηση.

Επομένως κανένα μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων δεν έχει θέσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών. Αντίθετα η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την ευθύνη της έναντι του πολίτη, όποτε υπάρχει πρόβλημα οφειλόμενο σε αστοχία της Διοίκησης, αναλαμβάνει να δώσει λύση». 

Να σημειωθεί ότι από την επίμαχη «απάντηση» προκύπτει ότι «ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου που θέλει να το πουλήσει, να το κάνει δωρεά ή γονική παροχή ή ακόμη και κληρονομιά θα πρέπει να λάβει από την εφορία, πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, για το ακίνητό του, το λεγόμενο «πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ». 

Πρακτικά θα πρέπει να προσκομίσει στο συμβολαιογράφο το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, με το οποίο αποδεικνύεται ότι έχουν πληρωθεί όλοι οι φόροι ακίνητης περιουσίας της τελευταίας πενταετίας ή ότι δεν είχε βεβαιωθεί κάποιο ποσό φόρου. 

Οι μεταβιβάσεις ακινήτων που θα γίνονται χωρίς αυτές τις βεβαιώσεις θα θεωρούνται άκυρες και το ακίνητο δεν θα μπορεί να μετεγγραφεί στο Κτηματολόγιο ή να υποθηκευτεί. 

Υπό αυτό το δεδομένο θα είναι πλέον αδύνατη κάθε μεταβίβαση ακινήτου ή οποιαδήποτε άλλη πράξη σχετική με ακίνητο, ακόμη και η άσκηση αγωγής εξώσεως, αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει εξοφλήσει ή έχει τακτοποιήσει όλες τις οφειλές του από φόρους ακινήτων τουλάχιστον για την τελευταία πενταετία. 

Το «πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ» εκδίδεται μέσω του taxisnet με τους προσωπικούς κωδικούς του φορολογούμενου. Για το 2014 χορηγείται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2010-2013 και εκδίδεται για κάθε Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) χωριστά.