X

Οι πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια της πτήσης AH5017

Τις πρώτες εικόνες από το σημείο που συνετρίβη το αεροσκάφος των αλγερινών αερογραμμών έδωσε στη δημοσιότητα γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ant1news


Οι πρώτες εικόνες από το σημείο της νέας αεροπορικής τραγωδίας δόθηκαν στη δημοσιότητα από γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2, το αεροσκάφος της Air Algérie συνετρίβη σε μια ερημική περιοχή του βόρειου Μαλί και τα  τα συντρίμμια του έχουν διασκορπιστεί σε μια μεγάλη περιοχή, μαρτυρώντας τη βίαιη πρόσκρουσή του στο έδαφος.

Οι εικόνες αυτές, οι πρώτες που δημοσιοποιούνται από το σημείο της συντριβής, δείχνουν μια περιοχή της ερήμου με άμμο όπου φυτρώνουν μερικοί θάμνοι.

Μεταλλικά συντρίμμια τα οποία δεν φαίνονται καλά είναι διασκορπισμένα σε ακτίνα δεκάδων μέτρων, ενώ τα κύρια μέρη του αεροπλάνου (τα φτερά, η μηχανή) δεν είναι ορατά.



Στο ερασιτεχνικό βίντεο, τα συντρίμμια του αεροσκάφους φαίνονται διασκορπισμένα σε απόσταση 500 μέτρων από το σημείο της συντριβής.Στο έδαφος έχει δημιουργηθεί και πως ένας τεράστιος κρατήρας έχει δημιουργηθεί στο έδαφος, γεγονός που δείχνει της βιαιότητα της πρόσκρουσης του αεροσκάφους.

Διάσπαρτες και οι σοροί των άτυχων επιβατών του αεροσκάφους που απογειώθηκε από την Μπουρκίνα Φάσο με προορισμό το Αλγέρι. Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο Φρανσουά Ολάντ, κανένας δεν επέζησε της νέας αεροπορικής τραγωδίας.

Εξάλλου ένας πιλότος της Air Algérie και ένας επικεφαλής αεροσυνοδός ήταν μεταξύ των επιβατών της πτήσης AH5017, όπως έγινε γνωστό από τους συναδέλφους τους.

Ο πιλότος Λότφι Ντεμπάιλι και ο επικεφαλής της καμπίνας βρίσκονταν σε αποστολή για να επιθεωρήσουν το χώρο όπου καταλύουν τα πληρώματα της Air Algérie που πραγματοποιούν την πτήση Αλγέρι-Ουαγκαντούγκου, εξήγησαν οι συνάδελφοί τους.

Το αεροσκάφος μετέφερε συνολικά 118 επιβάτες και μέλη πληρώματος, συμπεριλαμβανομένων 54 Γάλλων πολιτών, δεκαπέντε από τους οποίους θα μετεπιβιβάζονταν στο Αλγέρι σε άλλο αεροπλάνο με προορισμό το αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού. 

 Πρόκειται για την τρίτη πτώση αεροσκάφους μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, μετά την κατάρριψη του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία και τη συντριβή του αεροσκάφους των αερογραμμών της Ταϊβάν, TransΑsia Αirways, με τους προληπτικούς να αποδίδουν τις τραγωδίες στον… αριθμό 7. Τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, όμως τα σενάρια για το τι ακριβώς συνέβη δίνουν και παίρνουν. 

«Κανένα ύποπτο πρόσωπο δεν επέβαινε στην πτήση»

Η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Τουρισμού Φλερ Πελερέν, που βρίσκεται στο Ουαγκαντούγκου, σημείωσε ότι στην πτήση AH5017 δεν επέβαινε «κανένα ύποπτο πρόσωπο».

«Σύμφωνα με τις έρευνες που διεξάγονται από τις αρχές της Μπουρκίνα Φάσο και εξ όσων γνωρίζουμε από τη γαλλική πλευρά, δεν υπάρχουν ύποπτοι μεταξύ των ανθρώπων που επέβαιναν στο αεροσκάφος. Όμως, για να είμαστε βέβαιοι, πρέπει να περιμένουμε έως ότου μπορεί να διεξαχθεί έρευνα επί τόπου», πρόσθεσε η Πελερέν έπειτα από μια συνάντησή της με την ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης που συστάθηκε από τη Μπουρκίνα Φάσο.

Συνοδευόμενη από τον πρωθυπουργό της χώρας Λικ Αντόλφ Τιαό, η γαλλίδα υπουργός συναντήθηκε στο αεροδρόμιο της Ουαγκαντούγκου με τις οικογένειες των 23 υπηκόων της Μπουρκίνα Φάσο που επέβαιναν στο αεροπλάνο.

Στόχος είναι να τους πούμε «όσα γνωρίζουμε σε αυτό το στάδιο της έρευνας», επεσήμανε η ίδια.

«Λυπάμαι βαθιά που σας ανακοινώνω ότι το αεροπλάνο συνετρίβη και έγινε χίλια κομμάτια», δήλωσε από την πλευρά του ο Τιαό.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα κήρυξε σήμερα τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα.

«Μετά το δυστύχημα με το ισπανικό αεροπλάνο που είχε ναυλωθεί από την Air Algérie και πραγματοποιούσε την πτήση AH5017 από την Ουαγκαντούγκου στο Αλγέρι που σημειώθηκε χθες» ο πρόεδρος Μπουτεφλίκα «αποφάσισε να κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος από την Παρασκευή», αναφέρει μια ανακοίνωση της προεδρίας.

Έξι Αλγερινοί επέβαιναν στο αεροπλάνο αυτό.

Όπως διαβεβαίωσε ο αλγερινός υπουργός Μεταφορών Άμαρ Γουλ το ισπανικό πλήρωμα του McDonnel Douglas MD83 είχε ήδη πραγματοποιήσει πέντε δρομολόγια από το Ουαγκαντούγκου στο Αλγέρι.

«Το αεροπλάνο αυτό είχε ήδη κάνει πέντε φορές την πτήση αυτή, με το ίδιο πλήρωμα», δήλωσε ο Γουλ από το αεροδρόμιο του Αλγερίου. 

Στενή συνεργασία για να τα αίτια της νέας τραγωδίας

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συμφώνησε σήμερα με τον ομόλογό του στο Μαλί Ιμπραχίμ Αμπουμπακάρ Κεϊτά «να συνεργαστούν στενά» ώστε να διαφωτιστούν οι συνθήκες της συντριβής του αεροπλάνου της Air Algérie που έπεσε χθες Πέμπτη στο βόρειο Μαλί με 118 επιβαίνοντες, εκ των οποίων 51 Γάλλοι.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να υπάρξει στενή συνεργασία για να βρεθεί η αλήθεια για την τραγωδία της πτήσης AH5017, να διευκολυνθεί η έρευνα και να διασφαλιστούν οι καλύτερες συνθήκες για τον επαναπατρισμό των σορών των θυμάτων», σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε επίσης τον ομόλογό του από το Μαλί για τη συνεργασία «της χώρας του» όσον αφορά την «ασφάλεια της περιοχής που εντοπίστηκαν» τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Σε ανακοίνωσή του νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Ολάντ είχε σημειώσει ότι από τη συντριβή του αεροσκάφους δεν υπάρχει «κανένας επιζών», ενώ πρόσθεσε ότι βρέθηκε ένα μαύρο κουτί του αεροπλάνου.

Όσον αφορά τις αιτίες της συντριβής ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι: «Υπάρχουν υποθέσεις και κυρίως κλιματικές, αλλά δεν αποκλείουμε καμιά διότι θέλουμε να μάθουμε τα πάντα γι' αυτό που συνέβη».