X

Από την ερχόμενη Τρίτη η δήλωση των ακατάσχετων λογαριασμών στο Taxis

Τι προβλέπει η σχετική εγκύκλιος που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Από την ερχόμενη, Τρίτη 29 Ιουλίου, ξεκινά η διαδικασία γνωστοποίησης στη Φορολογική Διοίκηση του ενός και μοναδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο οι καταθέσεις (για τα φυσικά πρόσωπα) μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ (που αφορά μισθούς και συντάξεις) δεν θα μπορούν να δεσμευτούν από την εφορία έναντι χρεών προς το δημόσιο. 

Με εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου, ορίζονται, μεταξύ άλλων: 

«Για τη γνωστοποίηση, στη Φορολογική Διοίκηση, του μοναδικού ακατάσχετου τραπεζικού του λογαριασμού, ο ενδιαφερόμενος πολίτης υποβάλλει ηλεκτρονικά Αίτηση, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής στο TAXISnet, με την οποία ενημερώνει για τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή IBAN). 

Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να έχει εξασφαλίσει ότι το πιστωτικό ίδρυμα έχει ήδη συσχετισμένο τον Α.Φ.Μ. του με τον λογαριασμό IBAN που ως (συν)δικαιούχος προτίθεται να δηλώσει στο περιβάλλον TAXISnet. Από πλευράς της κάθε τράπεζα οφείλει να ενημερώνει την εφορία για τα εξής, σχετικά με τους λογαριασμούς πελατών τους που δηλώνονται ως ακατάσχετοι:

- Αν ο Α.Φ.Μ. δεν αντιστοιχεί σε πελάτη του πιστωτικού ιδρύματος,

- Αν ο δικαιούχος του δηλωθέντος τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) αντιστοιχεί σε διαφορετικό του αιτούντος τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό, 

- Αν ο λογαριασμός είναι κλειστός, 

- Αν ο αιτών τον ακατάσχετο στο TAXISnet λογαριασμό έχει άλλον – και όχι αυτόν – λογαριασμό περιοδικής πίστωσης μισθού, σύνταξης ή / και ασφαλιστικού βοηθήματος (υπό την προϋπόθεση της δυνατότητας αναγνώρισης από το πιστωτικό ίδρυμα),